Voormalig F1-coureur Brooks (90) overleden

Print
Voormalig F1-coureur Brooks (90) overleden

Tony Brooks (rechts op de foto)   Afbeelding: ANP/HH

De Britse Formule 1-coureur Tony Brooks is op 90-jarige leeftijd overleden. Brooks won in de jaren vijftig zes grands prix in de Formule 1 en was de laatste nog levende winnaar van races uit dat decennium.

Brooks, die de bijnaam de racende tandarts had, won in 1955 bij zijn debuut de Grote Prijs van Syracuse op Sicilië. Zijn eerste zege om het WK in de Formule 1 boekte hij twee jaar later in de Grote Prijs van Groot-Brittannië in Aintree. Net als zijn tijd- en landgenoot Stirling Moss werd hij nooit wereldkampioen. In 1959 was hij in de Ferrari dicht bij de wereldtitel, maar eindigde hij als tweede achter de Australiër Jack Brabham. In 1961 reed hij zijn laatste F1-race.

„Hij maakte deel uit van een speciale groep coureurs die pioniers waren en de grenzen verlegden in een tijd waarin grote risico’s werden genomen”, reageerde Formule 1-directeur Stefano Domenicali. „Hij zal worden gemist en onze gedachten gaan uit naar de familie.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee