Een carrièreswitch naar de zorg: velen willen wel, maar salaris en werkdruk zijn drempels

 © Roos Koole

Sittard -

Als de salarissen in de zorgsector omhooggaan, overweegt 35 procent van de werkende Nederlanders om in de zorg te werken. Ook een verlaging van de werkdruk (30 procent) en een mindere verplichting om avond- en weekenddiensten te draaien (23 procent) kunnen mensen over de streep trekken.

Marc van de Ven

Dat blijkt uit onderzoek van Visma | Raet. Volgens het onderzoek is voor 36 procent van de werkenden werken in de zorg absoluut geen optie. Het betekent dat bijna twee derde een overstap niet uitsluit. Het imago van de zorgsector speelt geen rol in het maken van die keuze. Salaris en werkdruk wel.

Mensen behouden

Om het personeelstekort binnen de zorgsector aan te pakken is het niet alleen belangrijk om te weten wat zij-instromers aantrekkelijk vinden, maar ook wat zorgmedewerkers zelf binnen de sector houdt. Aan het werk ligt het niet: liefst 87 procent zegt met trots de titel zorgmedewerker te dragen. 67 procent is ook trots op zijn werkgever. Met name salaris (55 procent), uitdaging (53 procent) en reisafstand (49 procent) zijn belangrijke criteria om zorgmedewerkers voor de sector te behouden.

Persoonlijke ontwikkeling

Punt van aandacht is persoonlijke ontwikkeling. Om het werk te verbeteren zien medewerkers met name verbeterpunten in het regelmatig feedback geven en het erkennen van goede prestaties (39 procent), de erkenning van ontwikkeling van talent (34 procent) en goede evaluaties of een medewerker nog wel op zijn of haar plek zit (34 procent).