Fascinatie op Chio Aken

Print
Fascinatie op Chio Aken

De paardenwereld heeft een hoofdstad. Er werden reeds vele vergelijkingen getrokken, om de betekenis van het CHIO Aken, het officiële toernooi van de Bondsrepubliek Duitsland te verduidelijken: Wimbledon van de paardensport of ook het Mekka van de paardensport. Meredith Michaels Beerbaum formuleert dit pragmatisch. „Het centrum voor de internationaal succesvolle springruiterij is Aken“.

Er zijn vele dingen, die het traditionele CHIO in de Akense Soers zo bijzonder maken. De meest prestigieuze prijzen ter wereld worden hier in buitengewone stadions georganiseerd. Zoals de ROLEX Grand Prix van de springruiters voor 40.000 toeschouwers. Ook de dressuur prijs van de Deutsche Bank in het spectaculaire Deutsche Bank stadion (in Aken). Om hieraan mee te doen is een fascinatie en uitdaging tegelijk. „Ruiterij met kippenvel“ noemen de sporters dit, wanneer ze deze unieke atmosfeer en bijzondere momenten beleven bij CHIO Aken.

Grote sport, grote emoties
In het hoofdstadion met zijn karakteristieke vorm, aan één kant een afgeronde rechthoek, houden tienduizenden bezoekers hun adem in. Alleen het geluid van de paardenhoeven is in het twee voetbalvelden grote stadion te horen. En dan? Blijven de stangen liggen, slaat de spanning in jubel over, valt een stang, volgt duizendvoudig ontzet steunen. De gasten komen uit de hele wereld, een spraak-wirwar is steeds over het terrein te vernemen. En toch klinken enthousiasme of teleurstelling steeds gelijk. Triomf en tragedie liggen heel dicht bij elkaar, hier in de Akense Soers bij het wereldfeest van de paardensport.

Fascinatie op Chio Aken

Ervaar de veelzijdigheid van de paardensport
Alleen bij CHIO Aken is er een eigen stadion voor de fascinatie dressuur rijden. Maar liefst 6.300 Toeschouwers passen in het zeer moderne Deutsche Bank stadion, het biedt een fascinerende omgeving voor de trotse paarden. Niet alleen de stadions, ook de korte afstanden zijn kenmerkend voor het Akense areaal. Het zijn slechts een paar stappen naar de SAP-Cup, het traject voor de veelzijdigheid, of de marathon van de vierspanners. Een paar meter in de andere richting ligt de Albert-Vahle-hal, waar de voltige op allerhoogst niveau om de eerste prijs rijden. Ontdek ook de CHIO-Village, een trefpunt om te schoppen en te genieten.

Eigenlijk kan de geboorteplaats van de paardenwereld ook alleen hier in Aken liggen. Zo is de legende, dat vroeger het paard van Karel de Grote de hete bronnen vrij schraapte en er zo voor zorgde, dat op deze plek later de Kaiserpfalz en de stad gebouwd werden.

Alles rond om het wereldfeest van de paardensport van 24 juni tot 3 juli is te vinden op www.chioaachen.de. Bezoek ook de Soerser Sonntag op 26 juni met een bont programma en gratis entree, niet alleen voor fans van de paardensport.