Informatieavond over boringen voor Einstein Telescope

Print
Informatieavond over boringen voor Einstein Telescope

Geoloog Bjorn Vink bij een boring eind vorig jaar in Cottesen.  Afbeelding: Archieffoto Johannes Timmermans

Eijsden-Margraten -

Inwoners van het Heuvelland kunnen zich op dinsdag 17 mei laten bijpraten over de resultaten van onderzoek wegens de eventuele vestiging van de Einstein Telescope naar deze regio.

De Euregio is in beeld als locatie voor de telescoop, een observatorium voor zwaartekrachtgolven. Om te bepalen wat de beste plek is, wordt er op meerdere plekken onderzoek gedaan. Afgelopen herfst en winter is er ruim 250 meter diep geboord in Banholt en Cottessen.

Geoloog Bjorn Vink geeft informatie over de boringen, over de diepe geologie onder de Krijtkalken tussen Voeren, Mheer en Banholt, en over boringen die nog komen.

Gideon Koekoek van Maastricht University geeft uitleg over zwaartekrachtgolven en hoe we deze kunnen registreren. Daarnaast geeft hij een toelichting op de Einstein Telescope. Ook vertelt hij over het testlaboratorium in Maastricht waar een schaalmodel van de Einstein Telescope gebouwd wordt.

De informatieavond is van 19.30 tot 22.00 uur in de Harmoniezaal in Mheer (Dorpstraat 1).

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee