Preventieve bestrijding eikenprocessierups in bebouwde kom gemeente Bergen, erbuiten draait het om ‘natuurlijke beheersing’

 © Gemeente Bergen.

Bergen -

Brandharen van de eikenprocessierups kunnen voor irritaties zorgen. In de bebouwde kom bestrijdt de gemeente Bergen het insect preventief. Dat wil zeggen voordat de eitjes van de rups uitkomen.

Dat doet de gemeente met nematoden (aaltjes). Deze bestrijding is weinig belastend voor andere insecten en vlinders. Het bestrijden gebeurd ’s nachts omdat Nematoden niet tegen het zonlicht kunnen. Nesten van eikenprocessierups in de bebouwde kom worden op deze manier weggezogen.

Nesten binnen de bebouwde kunnen door inwoners van de gemeente Bergen gemeld worden via Reppido. Medewerkers van de gemeente controleren de meldingen, daar waar nodig worden de nesten weggezogen door een professioneel bedrijf.

Natuurlijke beheersing in buitengebied

In het buitengebied zet de gemeente in op natuurlijke beheersing, zoals het verhogen van de biodiversiteit. Het doel is om de ecologische balans te herstellen, zodat er voldoende natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups zijn.

Klik hier voor informatie.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal