Op molentocht in Midden-Limburg met Nationale Molendag

De Hompesche Molen viert extra feest. © UitTipsLimburg

Ospel
Silke van Deelen

Tijdens de Nationale Molendagen, op 14 en 15 mei, zetten de molenaars de deuren open voor een ‘kijkje in de keuken’ en zijn er activiteiten voor jong en oud in en rond zo’n twintig molens in Midden-Limburg.

Nationale Molendag vormt hét belangrijkste molenevenement van Nederland. Honderden oude wind- en watermolens door heel Nederland openen deze dagen weer hun deuren om bezoek te ontvangen. Ook de Midden-Limburgse molenaars en molengidsen staan te popelen om hun bezoekers te vertellen over de levende monumenten.

Feestelijke activiteiten

Op een aantal plekken worden extra feestelijke activiteiten georganiseerd. Zo is de Hompesche Molen in Stevensweert jarig en wordt maar liefst driehonderd jaar. Enkele korenmolens bakken pannenkoeken. Bij andere molens luisteren bezoekers naar muziek of verhalenvertellers, zoals bij de Sint Annamolen in Weert. Maar er zijn ook molens met boeken- en plantjesmarkten of fiets- en wandeltochten. Voor kinderen is ligt er een cadeautje klaar.

Molenquiz en Fotowedstrijd

Ook online wordt Nationale Molendag gevierd. Er is een molenquiz, waarmee een molenarrangement kan worden gewonnen en een fotowedstrijd.

Deelnemende molens in Midden-Limburg

Bezoek in Nederweert De Korenbloem in Ospel en Sint Joseph in Nederweert. In Weert kunnen bezoekers naar Windlust in Roeven, Wilhelmus Hubertus in Weert, Sint Anna in Weert-Keent, De Hoop in Swartbroek en De Nijverheid / Molen van Nijs in Stramproy. In Leudal doen Aurora in Baexem, Sint Antonius in Heythuysen, Sint Petrus (Nolen van Nijken) in Roggel, Grathemermolen in Grathem, Leumolen of Sint Ursulamolen in Nunhem, Friedesse molen in Neer en De Welvaart in Horn mee. In Maasgouw zijn Schouwsmolen/ Schoufsmolen/ Molen van Thorn in Ittervoort, De Welvaart in Horn, Leonardusmolen in Maasbracht en De Hompesche Molen in Stevensweert geopend en in Roerdalen zijn er activiteiten bij Prins Bernhard in Melick, Leonardusmolen in Maasbracht en Gitstappermolen in Etsberg / Vlodrop.

Een overzicht van alle geopende molens en de activiteiten is te vinden op www.molens.nl.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal