Energiekosten Limburgers honderden euro’s hoger dan landelijk gemiddelde: dit betaalt een huishouden in jouw gemeente

Print
Energiekosten Limburgers honderden euro’s hoger dan landelijk gemiddelde: dit betaalt een huishouden in jouw gemeente

Afbeelding: ANP

Sittard -

Limburgers zijn op jaarbasis honderden euro’s meer kwijt aan energiekosten dan de gemiddelde Nederlander. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan op basis van cijfers van het CBS. Er zijn opvallende verschillen tussen gemeenten.

In Limburg betalen huishoudens gemiddeld 4451 euro, terwijl dat landelijk 4147 euro is. Het CBS houdt per gemeente en provincie bij hoeveel gas en stroom inwoners gemiddeld verbruiken. De meest recente cijfers dateren van 2020. Zonneplan legde daar de gemiddelde gas- en stroomkosten (CBS, maart 2022) naast en hield bovendien rekening met het percentage huishoudens dat gebruikmaakt van stadsverwarming.

Stad goedkoopst

Het energiebedrijf concludeert dat Nederlanders in de Randstad in de regel aanzienlijk minder kwijt zijn dan daarbuiten. In en rondom de grotere steden zijn Limburgers het minst kwijt aan hun energierekening. Zo betalen inwoners van Maastricht en Heerlen minder dan 4000 euro per jaar. Daartegenover staat dat er elf Limburgse gemeenten zijn waar inwoners meer dan 5000 euro betalen. Nederweert en Bergen spannen de kroon met een jaarlijkse energierekening van bijna 5200 euro.

Appartementen

Deze verschillen zijn volgens Zonneplan goed te verklaren. In de gemeenten waar de energiekosten het hoogst zijn, ligt de gemiddelde woningwaarde ook het hoogst. Steden als Venlo, Roermond, Maastricht en Heerlen - waar de energiekosten relatief laag zijn – kennen aanzienlijk meer meergezinswoningen (veelal flats) dan bijvoorbeeld Mook en Middelaar of Weert. Om deze woningen warm te stoken, is in de regel minder gas nodig dan in een grotere eengezinswoning. Bovendien is een (klein) deel van de woningen in Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen aangesloten op stadsverwarming.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee