KNVB beperkt boycot tot Rusland, voetbalsters toch tegen Wit-Rusland

 © ANP / ANP

De KNVB heeft besloten om net als andere landen voetbalduels met Wit-Rusland niet verder te boycotten. Dat betekent dat de Nederlandse voetbalvrouwen in de kwalificatie voor de wereldtitelstrijd alsnog tegen het land gaan spelen.

RedactieBron: ANP

Dit gebeurt nu op 28 juni. „Aangezien de andere landen wel gewoon hun geplande interlands tegen Wit-Rusland blijven spelen, heeft een langdurige boycot door Nederland geen effect”, zegt de voetbalbond.

Nederland weigerde na de Russische inval in Oekraïne aanvankelijk tegen de Russische bondgenoot te spelen, waardoor de op 12 april geplande ontmoeting met Wit-Rusland niet doorging. „Elk signaal dat de oorlog zo snel mogelijk moest stoppen was welkom”, aldus de KNVB. „De betreffende wedstrijd moest worden uitgesteld. Daarmee heeft Nederland een signaal afgegeven. We zijn verder gegaan dan de UEFA en de andere voetballanden, die wel gewoon hun geplande interlands tegen Wit-Rusland blijven spelen.”

Achter gesloten deuren

Daarom herziet de KNVB nu het standpunt, na overleg met de spelersraad van de ‘Leeuwinnen’. „We hebben besloten ons aan te sluiten bij de rest van de internationale voetbalwereld en de boycot te beperken tot Rusland”, vervolgt de bond. „Nu Oranje niet en onze directe concurrenten voor WK-kwalificatie wél tegen Wit-Rusland spelen, bemoeilijkt dit voor Nederland de kwalificatie voor het WK in 2023. Terwijl deelname aan een WK uiteraard een brede impact heeft op het gehele Nederlandse vrouwenvoetbal.”

De KNVB wil de wedstrijd straks wel achter gesloten deuren en zonder volksliederen vooraf spelen. „We vinden nog steeds dat het regime in Wit-Rusland zich niet mag verheugen op internationale sportwedstrijden en daarom willen wij minimale aandacht voor deze wedstrijd.” In welke plaats het duel wordt gehouden is nog niet bekend.

Kijk ook naar Komt dat Schot, het online voetbalprogramma van De Limburger:

2022-05-05 Komt Dat Schot. © De Limburger

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal