Honderden mensen herdenken Pim Fortuyn in Rotterdam

 © ANP / ANP

Ongeveer vierhonderd mensen hebben vrijdag in Rotterdam de moord op politicus Pim Fortuyn twintig jaar geleden herdacht.

Redactie

Iets na 17.30 uur liep de stoet mensen van het voormalige huis van Fortuyn aan het G.W. Burgerplein via het stadhuis aan de Coolsingel naar het standbeeld van de politicus op de Pim Fortuynplaats.

De deelnemers hielden om 18.06 uur twee minuten stilte bij het standbeeld van Fortuyn. Op dat tijdstip schoot Volkert van der G. de politicus op het Mediapark in Hilversum dood.

Confrontatie

De stilte werd verstoord door een groep mensen die begon te roepen naar de mensen die Fortuyn aan het herdenken waren. Daarbij kwam het tot een confrontatie, waarbij zeker een gewonde viel. De politie heeft twee mensen opgepakt voor ordeverstoring, zij zitten nog vast.

Voor het incident waren bij het standbeeld bloemen gelegd en hielden meerdere mensen een toespraak, onder wie Simon Fortuyn, een broer van Pim.

Rechts-extremist

Volgens hem is zijn broer begraven als een rechts-extremist. „En dat doet ontzettend zeer voor iemand die zeer oprecht is. De problemen benoemde, de veenbrand al heeft zien branden in Nederland. En hij werd begraven als rechts-extremist, als fascist.”

„Wij hebben er jarenlang aan gewerkt. Om dat etiket wat op zijn voorhoofd zat, om dat eraf te halen. En nu, twintig jaar na dato, is er eerherstel en daar ben ik ontzettend blij mee. Er wordt nu heel anders over Pim gesproken, over zijn analyses en over zijn ideeën”, aldus Simon Fortuyn.

Herdenkingsdag

De herdenkingsdag begon met een bezoek aan het tijdelijke graf van Fortuyn in Driehuis. Ook was een herdenking op de plek waar de politicus werd vermoord, op het Mediapark in Hilversum.

Lees ook: Twintig jaar na de moord op Pim Fortuyn: wat was zijn magie?

In het Rotterdamse stadhuis werd een symposium gehouden ter nagedachtenis aan de LPF-leider, waar bijna tweehonderd mensen aan meededen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb hield daar een toespraak en hing de Rotterdamse vlag halfstok.