Arbeidsinspectie wil rigoureuze stop op aantrekken arbeidsmigranten, maar Limburg koerst juist af op forse toename

 © De Limburger

Sittard/Den Haag -

Nederland moet stoppen met het aantrekken van arbeidsmigranten, vindt de Arbeidsinspectie. ‘Werkgevers en uitzendbureaus profiteren, terwijl de kosten bij de samenleving liggen.’ Vanuit Limburg klinkt zowel bijval als kritiek.

Frans Dreissen

Rits de Boer, inspecteur-generaal van de Nederlandse Arbeidsinspectie, geeft met zijn reflectie in het jaarverslag, een stevig signaal af. De keuze om nog meer arbeidskrachten naar Nederland te halen, zal ‘in toenemende mate miserabele woonsituaties’ opleveren, schrijft hij. ‘Tegelijkertijd worden de problemen op de woningmarkt en het gebied van ongelijkheid, stikstof en klimaat alleen maar groter, als de omvang van de bevolking (en dus de economie) stijgt’.

Giel Braun, voorzitter van de Limburgse werkgevers, is het in zekere zin met De Boer eens. „Als wij ongebreideld mensen hier naartoe halen, zonder beleid op de terreinen van huisvesting, taal, onderwijs, integratie en samenleven, dan is arbeidsmigratie inderdaad een heilloze weg.”

Rotte appels

Frank van Gool, topman van uitzendbureau Otto Work Force in Venray, vindt dat de Inspectie met snoeiharde uitspraken vooral zichzelf een brevet van onvermogen geeft. „Ze is kennelijk niet in control. In plaats van de rotte appels uit de boom halen, kappen ze de hele boom. Arbeidsmigranten blijven nodig voor onze welvaart. Maar reguleer en controleer de instroom.”

„Zorg voor wetgeving, haal niet zomaar iedereen binnen, vul met name de gaten met acute personeelstekorten en zorg ervoor dat de arbeidsmigranten maar tijdelijk, pakweg vijf jaar, hier verblijven”, vult Van Gool aan. „In die vijf jaar kunnen ze zich persoonlijk ontwikkelen, doen ze werkervaring op en kunnen ze met een zak geld op zak de economie in hun geboorteland verder opbouwen.”

Lees ook: Hoe wordt Limburg aantrekkelijk voor arbeidsmigranten?

Veelal misstanden halen de publiciteit. „Ik moet constant uitleggen dat wij het wel goed doen. Het is zaak om de rotte appels eruit te halen. Ik pleit al jaren voor gecertificeerde huisvesting. De regering wil dat nu voor 2025 gaan regelen. Tja, dat duurt veel te lang.”

Visie

Kabinet en Europese Commissie willen het mensen van buiten de EU makkelijker maken om hier te werken. „De Nederlandse regering roept veel”, zegt Giel Braun, „maar trekt daarmee ook de verkeerde mensen aan, de gelukszoekers. Nederland kan geen ongebreideld arbeidsmigratieland zijn. We hebben nu ruim 17 miljoen inwoners. Alleen al in het eerste kwartaal van dit jaar kwamen er ruim 50.000 immigranten bij. Rond 2025 zitten we op zo’n 20 miljoen inwoners. Dat vereist visie en die is er op dit moment niet.”

Het aantal arbeidsmigranten in Limburg bedraagt ongeveer 80.000 en zal richting 2030 oplopen richting de 120.000. Bijna de helft van de werknemers is niet-geregistreerd.

Arbeidsmigranten blijven nodig, gelet op de grote personeelstekorten in de agrarische sector, industrie, bouw, transport, logistiek en technologie. „Maar haal ze niet zomaar uit alle windstreken. Er is nog voldoende potentieel in West- en Oost-Europa”, betoogt Braun.

Limburg

Limburgse werkgevers, provincie en gemeentes hebben een half jaar geleden al een ‘visie internationale werknemers Limburg’ opgesteld. „Wij lopen daarmee voorop”, aldus Braun. Kernpunten uit die visie: woonruimte voor arbeidsmigranten moet gecertificeerd zijn en arbeidsvoorwaarden conform de Nederlandse cao’s. „Wij willen niet dat werknemers worden verloond via bijvoorbeeld Cyprus, omdat dat goedkoper is. Schimmige constructies leiden tot onvrede, ongehoorzaamheid en overlast.”

In de strijd om malafide werkgevers aan te pakken en arbeidsuitbuiting te voorkomen, is het soms ‘dweilen met de kraan open’, merkt de Arbeidsinspectie op. Regelmatig ook belemmert wetgeving een daadkrachtige aanpak van arbeidsuitbuiting.

Dat en het ‘ruime aanbod van goedkoop buitenlands personeel’ zorgt ervoor dat bedrijven weinig prikkels voelen om te innoveren of arbeidsvoorwaarden te verbeteren, stelt Rits de Boer. „Nederland moet zich daarom ‘bezinnen’ op de vraag welke arbeidsmarkt we eigenlijk willen, welke bedrijvigheid daarbij hoort en welke niet.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal