Verzameling populair Lange Lijs servies in Centre Céramique

Het servies met de kenmerkende blauw-witte decoratie is een gewild verzamelobject. © Centre Céramique

Maastricht -

De verzameling Lange Lijs serviezen van Irene Keim is vanaf zaterdag 14 mei te zien in Centre Céramique. In heel wat Limburgse gezinnen stond dit servies van Mosa begin vorige eeuw op tafel.

Redactie

Lange Lijs is de benaming voor een decoratie die eind 19de, begin 20ste eeuw veelvuldig werd gebruikt op porselein van Mosa in Maastricht. Het serviesgoed met de kenmerkende blauw-witte decoratie in chinoiseriestijl is een gewild verzamelobject.

Chinees porselein was erg populair in de negentiende eeuw, maar duur. Mosa, toen nog eigendom van Louis Regout, een zoon van Petrus Regout, maakte een goedkopere versie. Het servies werd met name tussen 1895 en 1935 gefabriceerd en verkocht. In heel wat Limburgse gezinnen werd het servies op zondag op tafel gezet.

Schenking

Verzamelaar Irene Keim heeft haar verzameling Lange Lijs serviezen enkele jaren geleden aan Centre Céramique geschonken. Een weblog van haar speurtocht en ontdekkingen, is via QR-code in de expositie opgenomen. Keim vindt het een mooie gedachte dat haar Mosa servies nu weer ‘thuis’ is, waar het ooit werd gemaakt: in Maastricht.

In de tentoonstelling zien bezoekers behalve de Lange Lijs-serviezen van Keim en medeverzamelaars ook antieke Mosa-prijslijsten en catalogi. Daarnaast worden er objecten van blik en emaille met hetzelfde decor gepresenteerd en zijn er stillevens te zien van kunstenares Ingrid Smuling die zich ook door Lange Lijs liet inspireren.

De aardewerktentoonstelling maakt deel uit van de cultuurhistorische presentaties die na de verbouwing van het afgelopen jaar op de derde en vierde verdieping van Centre Céramique ingericht zijn.