Nederlanders verdacht van uitbuiten arbeidsmigranten in Duitse grensregio

 

 © Getty Images/iStockphoto

De Duitse politie heeft zondag in de regio Kleef, niet ver van Gennep, doorzoekingen gedaan in acht panden die door Nederlanders aan Oost-Europese arbeidsmigranten worden verhuurd.

RedactieBron: ANP

Justitie en politie verdenken twee leidinggevenden van een Nederlands uitzendbureau ervan hun voornamelijk Roemeense arbeidskrachten te huisvesten in sterk uitgewoonde en verwaarloosde onderkomens tegen veel te hoge huren. Dat meldde de Duitse politie zondagmiddag.

De Nederlandse verdachten zouden volgens de Duitse justitie onder meer misbruik hebben gemaakt van de precaire financiële situatie van de Roemenen. Ook zouden ze misbruik hebben gemaakt van de ontbrekende taalkennis van de arbeidsmigranten. Daardoor hadden de arbeidsmigranten volgens de Duitse justitie geen andere mogelijkheid dan akkoord te gaan met de hen aangeboden onderkomens tegen veel te hoge huren.

Controle

Justitie en politie zijn zondag begonnen met het laten controleren van de woonruimte van de Roemenen door een deskundige op het gebied van bouw- en woningtoezicht. Ook worden alle betrokkenen gehoord en worden bewijsmiddelen verzameld.

Duitse overheidsinstanties controleerden medio februari ook in Geldern en Emmerich zes grote onderkomens voor arbeidsmigranten. Het ging toen om Bulgaren en Roemenen die werkten in de Nederlandse vleesindustrie. In de gecontroleerde onderkomens in Geldern en Emmerich was de brandveiligheid onvoldoende, was er sprake van schimmelvorming, ontbrekende elektrische voorzieningen en andere bouwkundige gebreken.

Lees ook: Arbeidsinspectie wil rigoureuze stop op aantrekken arbeidsmigranten, maar Limburg koerst juist af op forse toename

Volgens de regering van de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen maken Nederlandse uitzendbureaus misbruik van de verschillende wetgeving in Nederland en Duitsland. In Duitsland gelden volgens de deelregering in Düsseldorf niet de beperkingen die in Nederland wel gelden, zoals maximale huur en deugdelijke woonomstandigheden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee