Philippe Gilbert volgt in Duinkerke Mike Teunissen op als eindwinnaar

 © ANP / EPA

Gerben Thijssen heeft de zesde en laatste etappe van de Vierdaagse van Duinkerke gewonnen. De Belg van Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux was in een massasprint in Duinkerke nipt sneller dan Hugo Hofstetter. Philippe Gilbert, die drie dagen geleden de derde rit won en in de vijfde etappe de leiderstrui overnam, is eindwinnaar.

onze verslaggever

Gilles De Wilde, Alexis Renard, Fabian Lienhard, Robert Stannard, Juraj Sagan, Joris Delbove en Léo Danès zorgden na 10 kilometer voor de ontsnapping van de dag. Zij genereerden een voorsprong van zo’n drie minuten op het peloton, waarin Lotto Soudal het tempo bepaalde voor leider Gilbert.

De vroege vluchters mochten de eerste van acht ronden, van elk 9 kilometer in het centrum en op de zeedijk van Duinkerke, beginnen met een voorsprong van 1:35 op een jagend peloton. Voorin viel Robert Stannard weg na mechanisch defect en zijn plaats werd ingenomen door Clément Carisey. Eerst Juraj Sagan en daarna Léo Danès vooraan ook lossen.

Renard, Lienhard, De Wilde, Carisey en Delbove waren de vijf resterende vluchters. Zij begonnen met een voorsprong van 35 seconden aan de drie resterende rondes. De Wilde en Renard bleven er het langst in geloven, maar op zeven kilometer bliezen ook zij zich op. Het peloton kreeg zijn aangekondigde massasprint. Thijssen begon die van ver op kop, niemand slaagde erin hem te achterhalen.

De 23-jarige Thijssen boekte zo zijn eerste profzege. Voor de afscheidnemende Gilbert is het de tachtigste overwinning, de tweede dit seizoen, na ritwinst in de derde etappe.

Met zijn zege volgt Gilbert Mike Teunissen uit Ysselsteyn op. Die won in 2019, de voorbije twee jaar werd de Vierdaagse niet gereden.