Rondleidingen door winkelcentra leren hoe te shoppen zonder plastic

Vera tijdens een eerdere tocht in Sittard.  © Rob Oostwegel

Sittard -

In vier Limburgse steden worden tijdens de nationale Week Zonder Afval rondleidingen gegeven hoe en waar je het best kunt winkelen zonder plastic te gebruiken. In Maastricht en Sittard gebeurde dat eerder. Voor Roermond en Heerlen is het een primeur.

Paul Dolhain

Officieel heten de rondleidingen de Zero Waste Tours. Zero Waste Nederland werd in 2018 opgericht door Elisah Pals, die zelf toen al enige tijd afvalvrij leefde. Inmiddels inspireert zij duizenden mensen om hun leven met minder afval in te richten. In Limburg is Vera Hoeksma uit Doenrade één van de personen die de boodschap verder verkondigt. Ze is initiatiefnemer van de Zero Waste Tour in Sittard en vindt het belangrijk om plasticvrij boodschappen te doen. „Ik las het boek Het Zero Waste Project en er ging een wereld voor me open. Er zijn heel veel manieren om plastic te verminderen en vermijden als je ervoor openstaat en weet hoe je het kunt aanpakken.”

Lees ook: Erger jij je ook groen en geel aan plastic om een paprika? Vera wijst mensen op alternatieven

Tijdens de Zero Waste Tours delen de gidsen tips over hoe je verpakkingsmateriaal kunt vermijden en waar je in de omgeving terecht kunt voor het doen van je verpakkingsvrije wekelijkse boodschappen.

Kyra Verbraak loopt de tocht in Heerlen op 3 juni. Emma de Boo doet dit 28 mei in Roermond, Erik van der Arend zal 4 juni in Maastricht een rondleiding geven, de dag waarop Vera ook in Sittard rondloopt. Alle tochten zijn van 10.00 tot 12.00 uur.

Wie in Sittard graag zelf op pad wil, kan om 9.30 uur bij Vera een routekaart ophalen of toegestuurd krijgen. Op vrijdagavond 3 juni kan men tevens online deelnemen aan de Zero Waste presentatie van Vera.

Tickets voor de tours zijn te koop via www.zerowastenederland.nl/helpen/zero-waste-wandeltours.