Hoekstra in Maastricht: grotere flitsmacht en zo nodig meer militair budget EU

Print
Hoekstra in Maastricht: grotere flitsmacht en zo nodig meer militair budget EU

Wopke Hoekstra.  Afbeelding: ANP / ANP

Maastricht -

De snelle interventiemacht van de Europese Unie die in de maak is, moet worden versterkt. En als er meer geld nodig is voor militaire hulp van de EU aan andere landen dan moet dat er komen, vertelde buitenlandminister Wopke Hoekstra tijdens een toespraak in Maastricht ter gelegenheid van Europadag.

,,De Europeanen moet hun eigen continent kunnen verdedigen’’, stelde Hoekstra. Hij neemt afscheid en afstand van het kosteloos meeliften onder de militaire paraplu van de Amerikanen, door Europa én door Nederland. Hoekstra wil daarom onder meer „de capaciteit vergroten” van de snel inzetbare strijdmacht van 5.000 man waaraan de EU werkt. Die moet ervoor zorgen dat Europa veiligheidsoperaties van kleinere orde dan een complete oorlog, zoals een evacuatie uit vijandig gebied, voortaan zelf af kan.

Lees ook: ‘Grote aankondiging’ blijft uit: wat zijn Poetins plannen met Oekraïne?

Ook wil Hoekstra zo nodig meer geld uittrekken voor het fonds waaruit de EU militaire hulp aan Oekraïne en andere buitenlanden betaalt. „Ik vind dat je daar, afhankelijk van hoe het conflict zich ontwikkelt, echt open naar moet kijken.” Alles om Oekraïne militair zo sterk mogelijk te maken, want „wie sterk staat op het slagveld staat vast ook sterk aan de onderhandelingstafel”.

De EU-landen hebben het budget van de zogeheten vredesfaciliteit van de unie sinds het uitbreken van de oorlog verdrievoudigd.

Kletskoek

,,De Russische president Vladimir Poetin stuurt zijn volk het bos in met fabeltjes’’, zegt Hoekstra. Dat Poetin het Westen de schuld geeft van de Russische oorlog tegen Oekraïne „is natuurlijk de grootst mogelijke kletskoek”.

Rusland moest wel in actie komen omdat het Westen op het punt stond Rusland aan te vallen, beweerde Poetin bij de jaarlijkse viering van de overwinning op nazi-Duitsland. Dat „was een volstrekt ongeloofwaardige poging tot het fabriceren van een voorwendsel en het vervalsen van de geschiedenis”, aldus Hoekstra. Ook Poetins stelling dat Rusland opnieuw zou vechten tegen het nazisme is volgens de minister flauwekul.

Hoekstra bespeurde in Poetins rede „geen enkel” aanknopingspunt voor nieuw vredesoverleg. „Alle diplomatieke kanalen staan altijd open”, maar de diplomatieke inspanningen zijn nu vooral gericht op andere landen om Rusland verder te isoleren.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee