‘Huisartsentekort steeds groter; problemen urgent in Limburg’

 © ANP / ANP

Steeds meer mensen slagen er niet in om een nieuwe huisarts in hun woonplaats te vinden.

RedactieBron: ANP

Huisartsenpraktijken stellen noodgedwongen patiëntenstops in omdat ze het werk niet meer aan kunnen. „Het wringt aan alle kanten. Eerst waren er alleen in bepaalde regio’s problemen, nu spelen die in het hele land’’, verklaart de Landelijke Huisartsen Vereniging.

Vele honderden huishoudens hebben inmiddels de hoop opgegeven dat ze zelf een nieuwe huisarts kunnen vinden in hun woonplaats, blijkt uit een inventarisatie van het AD. Bij de drie grootste zorgverzekeraars lopen op dit moment 927 hulpverzoeken van mensen die een huisarts zoeken. Zilveren Kruis en CZ zagen het aantal hulpverzoeken in twee jaar tijd vervijfvoudigen.

Lees ook: Limburgse huisartsen blij met verbeteringen, maar lastendruk blijft hoog

„We zien een duidelijke trend. De druk op de huisarts neemt toe. Zonder ingrijpen wordt het op steeds meer plekken moeilijk om een huisarts te vinden’’, verklaart een woordvoerder van CZ. De verzekeraar maakt zich zorgen vanwege ‘de belangrijke rol’ die huisartsen vervullen. In Limburg, Zeeland en de regio Enschede zijn de problemen urgent omdat daar al te weinig huisartsen zijn en veel oudere dokters de komende jaren met pensioen gaan. Tegelijkertijd neemt de vraag naar zorg toe vanwege onder meer de vergrijzing en de wachtlijsten voor operaties en ggz-behandelingen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal