Waarde digitale munt hard omlaag: wat is er (nu weer) aan de hand met de bitcoin?

De afgelopen zeven dagen dook de waarde van de bitcoin met ruim 18 procent omlaag. © Getty Images

Sittard -

Sinds de piek eind vorig jaar is de bitcoin bijna de helft van zijn waarde kwijtgeraakt. De afgelopen dagen zakte de koers van de belangrijkste cryptovaluta naar het laagste punt dit jaar. Wat is er aan de hand?

Stefan Dölcken

Wat is er aan de hand?

Cryptomunten, de bitcoin voorop, zitten al enige tijd in een neerwaartse spiraal. De waarde van de bitcoin is dinsdag verder gedaald en dook in de ochtend zelfs even onder de 30.000 dollar. De bitcoin verloor de afgelopen 24 uur zo’n 6,5 procent aan waarde, stelt analist CoinMarketCap, dat de koersen van digitale munten bijhoudt. De afgelopen zeven dagen dook de waarde met ruim 18 procent omlaag, naar het laagste niveau sinds juli vorig jaar. Begin dit jaar was een bitcoin nog bijna 48.000 dollar waard, ook alweer 20.000 dollar minder dan tijdens de absolute piek tot nu toe, in november 2021. Vergeleken daarmee is de cryptomunt inmiddels de helft van zijn waarde kwijt. Volgens Glassnode, analisten van de cryptomarkt, hebben afgelopen week met name de ‘walvissen’ – beleggers die er meer dan duizend bezitten – een deel van hun digitale munten van de hand gedaan. Dat de bitcoin door de grens van 33.000 dollar zakte, was volgens Glassnode een belangrijke trigger om te verkopen.

Hoe zit het met andere populaire cryptovaluta?

Ethereum, qua marktwaarde de op een na grootste digitale munt, verloor de laatste week bijna 17 procent. Ook de meeste andere cryptovaluta zitten in de min. Kenners van de markt spreken van ‘een negatief sentiment over de gehele markt voor crypto’. Ze vrezen dat de bodem nog niet is bereikt.

De bitcoin wordt door zijn extreme koersschommelingen door beleggers niet omarmd als ‘veilige haven’ in tijden van wereldwijde onzekerheid. © Getty Images

Hoe komt dat?

Het ‘rentespook’ waart rond in cryptoland. Als middel om de stijgende inflatie onder controle te krijgen, komen renteverhogingen steeds meer in beeld. Vanuit de Europese Centrale Bank kwamen vorige week signalen dat de rente nog dit jaar zou kunnen worden verhoogd. Concreter was de Amerikaanse tegenhanger, de Federal Reserve. ‘Fed’-voorzitter Jerome Powell kondigde vorige week woensdag de grootste renteverhoging in twintig jaar aan en sloot niet uit dat de rente in de VS nog verder omhooggaat in de zomer. Stijgende rentes worden als ongunstig gezien voor risicovolle beleggingen, zoals cryptovaluta. Die worden juist beschouwd als een manier om hoog rendement te halen als de rentes laag zijn. Ook de oorlog in Oekraïne speelt een rol, net als de stijgende inflatie. Door alle onzekerheden kiezen beleggers, grote en kleine, voor ‘veilige havens’. Dat blijkt ook uit het kelderen van zogenoemde volatiele aandelen op de wereldbeurzen. Zulke aandelen, die grote koersschommelingen kennen, worden ingeruild voor stabielere papieren. De bitcoin was ooit bedoeld als zo’n veilige haven, maar heeft die belofte tot nu toe niet kunnen waarmaken.

Is dit het moment om in te stappen?

Da’s een lastige. In het algemeen kun je stellen dat het voor de hand ligt om in te stappen als de koers laag is. Al is de bitcoin momenteel zeker geen koopje te noemen. Wie de analisten volgt die verwachten dat de digitale munt – net als vorig jaar – weer uit het dal zal klimmen, zou nu kunnen instappen. Daar staat tegenover dat de alarmbellen op dit moment net iets harder klinken dan de stemmen van de believers die hosanna roepen. Beleggen in bitcoin blijft een risico.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal