Droogval en verzilting steken de kop op door droogte

Print
Droogval en verzilting steken de kop op door droogte

Volgens de LLTB zijn de problemen voor boeren nog te overzien, maar wordt er op diverse plekken al beregend en ‘aangewaterd’, zoals op deze graanakker bij Ohé en Laak.   Afbeelding: John Peters

De aanhoudende droogte wordt zichtbaar en merkbaar in het Nederlandse watersysteem, blijkt uit de droogtemonitor die de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) dinsdag heeft gepubliceerd.

De kleinste waterlopen in delen van Nederland vallen al droog door gebrek aan regen en lage grondwaterstanden. Rijkswaterstaat heeft het Volkerak-Zoommeer bij Tholen extra doorgespoeld om verzilting te voorkomen. Ook op sommige andere plaatsen steekt verzilting de kop op. De scheepvaart en de drinkwaterbedrijven hebben nog geen last van de gevolgen van de droogte, maar de waterstand van de Rijn bij Lobith daalt snel.

Lees ook: Boerenorganisaties boos over voorgenomen strengere regels rond beregenen nabij natuur Peelregio en stappen op van overlegtafel

De afvoer van de Rijn bij Lobith zakt naar verwachting na het weekeinde onder een stand van 1400 kubieke meter. Dat is het moment waarop de LCW spreekt van ‘dreigend watertekort’. De situatie blijft tot het eind van de maand ongewijzigd, al voorziet het KNMI wel enkele buien aan het eind van mei. Maar er komt heel weinig water in de Rijn vanuit het zuiden van Duitsland en Zwitserland, aangezien de sneeuw daar al grotendeels is gesmolten. Ook de waterstand in de Zwitserse stuwmeren is lager dan andere jaren.

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft maatregelen genomen om verzilting van de Kromme Mijdrecht tegen te gaan. Dat is nodig om voldoende zoetwater naar de Vinkeveense Plassen te kunnen voeren. Het waterschap heeft net als veel andere schappen te maken met een lage grondwaterstand. Dat zorgt vooral daar, in Zeeuws-Vlaanderen, de Kop van Noord-Holland, Friesland, Brabant, Zuid-Limburg, de Achterhoek en de Veluwe voor schade aan de natuur door verdroging. Vennen en ondiepe meertjes vallen droog. In laag en warm water groeit blauwalg.

Lees ook: Zorgen om aanhoudende droogte voor natuur en boerenland: ‘Dit maak je niet zomaar goed’

Rijkswaterstaat heeft het peil van het IJsselmeer met enkele centimeters verhoogd, zodat waterschappen en drinkwaterbedrijven voldoende water uit het meer kunnen aanvoeren als dat nodig is. Door het verhogen van het peil is de zoetwatervoorraad met 100 miljoen kubieke meter water vergroot, aldus de dienst. Verder ophogen van het peil kan niet, omdat het nog volop broedseizoen is. Nesten zouden daardoor overstromen.

Lees ook: Temperatuur in Limburg naar dik 25 graden: de zomer lijkt al in volle gang

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee