Makelaarsclub NVM schorst Makelaarsland voor halfjaar om omstreden reclame

 © ANP/HH

Maastricht -

Makelaarsclub NVM heeft het lid Makelaarsland – met vestigingen in heel Limburg – een halfjaar buitenspel gezet wegens klachten over de reclame en marketing.

Pieter van Erven Dorens

De tuchtrechter van de NVM schorste Makelaarsland voor zes maanden naar aanleiding van de klachten, waardoor de voormalige woondivisie van ING geen huizen meer op de belangrijke website Funda zou kunnen zetten. Directeur Gijs van Wijgerden accepteert dit niet: „We gaan gewoon door.”

De klachten van concurrenten gaan niet over de diensten van de ‘doe-het-zelfmakelaar’, benadrukt Van Wijgerden van Makelaarsland, die als NVM-lid met lage vaste tarieven werkt bij het kopen van een woning. Huizenverkopers die zelf de bezichtigingen doen, kunnen terecht voor vijftienhonderd euro. Dit terwijl ‘normale’ makelaars 1 tot 2 procent van de verkoopprijs vragen voor hun diensten, wat bij de huidige huizenprijzen dus flink kan oplopen.

Makelaarsland is naar eigen zeggen inmiddels het op één na grootste makelaarsbedrijf van Nederland. Zes jaar geleden probeerde een grote groep makelaars de in 2005 gestarte prijsvechter al vergeefs uit de NVM te werken, na klachten over een reclame met de leus: ‘Jeetje, wat zijn die makelaars allemaal duur, man.’

Holleeder

Een groep boze makelaars, verenigd in de Stichting De Bezorgde NVM-Makelaars, klaagde nu onder meer over de reclameleus: ‘Op zoek naar een makelaar zonder scooter?’ De klagende stichting vond dat Makelaarsland met de scooterreclame tegelijk verwees naar iconische beelden van Heinekenontvoerder Willem Holleeder op zijn favoriete vervoermiddel.

„De stichting is van mening dat Makelaarsland met de gewraakte commercial zijn collega’s oneigenlijk wegzet alsof alle grootstedelijke makelaars op een scooter rijden en het beeld van Holleederpraktijken zouden ondersteunen”, aldus bestuurslid Jaap Drijftholt.

Daarbij is er kritiek op de rekentool op de website van Makelaarsland, die klanten voorrekent hoeveel je bij een bepaalde woningwaarde kunt besparen ten opzichte van een reguliere makelaar. Daarmee verschaft Makelaarsland ‘onjuiste informatie’ en schetst het bedrijf dus ‘een onjuist en negatief beeld’ over collega’s, aldus Drijfholt.

„Jezelf onderscheiden is geen probleem, maar er zijn wel grenzen aan”, meent hij. „Die grens is door Makelaarsland overschreden door een negatief beeld van collega-makelaars te schetsen ter meerdere glorie van zichzelf. Zo ga je niet met je collega’s om.”

De speciale tuchtrechter van de NVM is het met deze kritiek eens. In een reactie laat Van Wijgerden weten dat Makelaarsland bij de Centrale Raad van Toezicht in beroep gaat tegen de schorsing. „We geloven in de koers die we varen. Zolang geen uitspraak in hoger beroep is gedaan, en dat kan wel een halfjaar duren, is de schorsing sowieso van tafel”, stelt de directeur.

Funda

Bij een schorsing kan Makelaarsland niet meer gebruikmaken van de voordelen van zijn NVM-lidmaatschap, zoals de eigen database en goedkope toegang tot NVM-huizensite Funda. „Maar ook bij een schorsing kunnen we woningen op Funda plaatsen, net als niet-aangesloten makelaars. Daar zijn allerlei mogelijkheden voor”, verzekert Van Wijgerden. „Wat de uitkomst van het hoger beroep ook is, we blijven actief op Funda.”

De Stichting De Bezorgde NVM-Makelaars meent dat Makelaarsland wel de toegang tot Funda ontzegd moet worden. Anders zou een schorsing inhoudelijk maar weinig gevolgen hebben, vindt Drijftholt. „Schorsing betekent zes maanden lang simpelweg niet werken als NVM-lid. Het zou de bijl aan de wortel van het NMV-tuchtrecht zetten als een geschorst lid dan wel op Funda – het podium van de NVM – mag blijven adverteren.”

De uitspraak van de Raad van Toezicht is niet gepubliceerd op de website van de instelling. De NVM wil geen inhoudelijke reactie geven, omdat het een lopende zaak betreft.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal