Zangeres S10 naar finale van Eurovisie Songfestival

Print
Zangeres S10 naar finale van Eurovisie Songfestival

S10 tijdens haar optreden in de halve finale van het Eurovisie Songfestival.  Afbeelding: EUROVISION

Het is S10 gelukt zich te kwalificeren voor de grote finale van het Eurovisie Songfestival. De zangeres wist dinsdagavond in de halve finale met haar nummer De diepte bij de beste tien te eindigen. Het werd wel nog even spannend. Haar naam werd als laatste finalist bekendgemaakt.

Naast Nederland hebben ook Zwitserland, Armenië, IJsland, Litouwen, Portugal, Noorwegen, Griekenland, Oekraïne en Moldavië het geschopt tot de finale, komende zaterdag in Turijn.

Songfestivalcommentatoren Cornald Maas en Jan Smit zijn zeer te spreken over het optreden van S10. „Zeer toonvast en goed gezongen”, zei de zanger na afloop. „Ik weet zeker dat ze zich in het Nederlands in die Europese harten weet te zingen. Kippenvel all over the place.” Maas is het daarmee eens: „En ze voelde zich deze week ook steeds meer senang bij het zingen van haar lied.”

Het is voor het zesde jaar op rij dat Nederland de finale van het Eurovisie Songfestival bereikt. Daarmee hoort Nederland bij de best scorende landen van de afgelopen jaren. Alleen Zweden en Oekraïne hebben een nog langere reeks finaleplaatsen behaald. Oekraïne plaatste zich dinsdagavond zelfs voor de zeventiende keer op rij voor de eindstrijd. Het land, dat sinds 2003 meedoet, miste daarmee nog geen enkele finale.

Zweden staat nu op tien en kan donderdag op elf komen. Israël en Cyprus stonden in de afgelopen zes jaar ook in de finale en kunnen bij een goed resultaat in de tweede halve finale op zeven komen. Sinds Anouk Nederland in 2013 uit een diep songfestivaldal hielp, wist alleen Trijntje Oosterhuis in 2015 de finale niet te halen. Daarvoor zette Nederland een recordlange reeks van acht gemiste finales op rij neer.

Sindsdien doet Nederland weer serieus mee met als hoogtepunten de tweede plaats van The Common Linnets in 2014 en de winst van Duncan Laurence in 2019.

Lees ook: Oekraïne heeft de grote gunfactor tijdens Songfestival: inzending wordt strijdlied

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee