Staatssecretaris van der Burg vraagt alle gemeenten om hulp bij asielopvang

Print
Staatssecretaris van der Burg vraagt alle gemeenten om hulp bij asielopvang

Afbeelding: ANP / ANP

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) doet een beroep op alle gemeenten om te helpen met een betere spreiding van asielzoekers.

Hij doet dat naar aanleiding van de gebeurtenissen afgelopen nacht in het aanmeldcentrum in Ter Apel, waar onvoldoende plek was om alle asielzoekers die aanklopten op te vangen.

„Gisterenavond is het flink misgegaan in Ter Apel”, erkent Van der Burg. Tientallen mensen stonden uren buiten te wachten omdat er voor hen geen plaats meer was in de overvolle asielopvang. Uiteindelijk konden zij de nacht doorbrengen in wachtruimten van het aanmeldcentrum.

‘Verschrikkelijk’

„Ik vind het verschrikkelijk dat we deze mensen een aantal uren geen dak boven het hoofd hebben kunnen bieden”, zegt Van der Burg. „Dit is niet hoe we in Nederland om willen gaan met mensen die onze bescherming zoeken.”

Lees ook: ‘Indrukwekkend dieptepunt’ opvangcrisis Ter Apel: asielzoekers zoeken slaapplek buiten in het gras

Om herhaling te voorkomen is volgens Van der Burg „dringend betere spreiding van de druk op de asielopvang nodig door Nederland”. Hij doet daarvoor een beroep op alle gemeenten „om verantwoordelijkheid te nemen voor de opgave waar we samen voor staan”.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee