Groove Garden stevent af op vol huis: ‘Heerlijk dat we eindelijk weer mogen’

Print
Groove Garden stevent af op vol huis: ‘Heerlijk dat we eindelijk weer mogen’

Een van de eerdere edities van Groove Garden.  Afbeelding: Franco Gori

Sittard -

House, techno, hardstyle, r&b, disco, Limburgstalige acts en muziek uit de jaren negentig. De programmering van Groove Garden is breed, het festival in Sittard laat zich niet in één hokje duwen. Komend weekend staat de zestiende editie op het programma. En dat wordt, als de voortekenen niet bedriegen, de eerste volledig uitverkochte versie.

Het was best wel even spannend, vertelt Wouter Simons van Fun Sensation, de organisatie achter Groove Garden. Loopt het publiek na twee coronajaren nog wel warm voor een festival als Groove Garden in Sittard? Immers, in veel theaters en musea blijft de aanloop nog steeds ver achter bij die uit de pré-coronaperiode.

Maar de zorgen bleken overbodig. Voor de eerste festivaldag, komende zaterdag, zijn bijna alle achtduizend tickets verkocht. En als de voortekenen niet bedriegen, dan kan ook op zondag het bordje ‘uitverkocht’ worden opgehangen.

Unicum

En dat is een unicum in de historie van het festival. „Het was zeker geen vanzelfsprekende zaak”, zegt Simons. „Het lijkt makkelijk om na de pandemie een festival als dit neer te zetten, maar dat is niet zo: de concurrentie van andere festivals is enorm. En je weet inderdaad niet wat het festivalpubliek gaat doen, na die rare periode van lockdowns en andere beperkingen. Kijk naar een evenement als Landgraaf Live. Helaas heeft de organisatie daarvan de stekker eruit moeten trekken wegens tegenvallende verkoop. Daar hebben wij gelukkig geen last van.”

Zorgen dat het festival om een andere reden niet kan doorgaan, heeft de organisatie niet. De stichting Natuurstichting Vrienden van de Schwienswei heeft deze week bij de gemeente een bezwaar ingediend tegen de vergunning voor Groove Garden. Simons: „Er zal een hoorzitting komen. Wij hebben in ieder geval aan alle eisen voldaan.”

Voorbereidingen

Ze zijn het, na de gedwongen pauze van twee jaar, nog niet verleerd, het organiseren van een tweedaagse happening, vertelt hij. De voorbereidingen verlopen soepel. „We hebben twee weken geleden warm kunnen draaien tijdens Koningsnacht- en dag. We hebben toen voor de eerste keer Code Nassau georganiseerd. En dat ging ook goed. Heerlijk dat we eindelijk weer mogen.”

Aan het programma heeft de organisatie niet veel hoeven te sleutelen: dat is grotendeels hetzelfde als de editie van 2020, die vanwege de pandemie afgeblazen moest worden. „We hebben de line-up vrijwel één op één kunnen doorschuiven, we hebben slechts minimaal wijzigingen hoeven aan te brengen.”

De programmering is, vanwege de grote verscheidenheid in muzikale genres, breed met artiesten als Afro Bros, Tony Junior, Wildstylez, Chocolate Puma, DJ Jean, Kollektiv Turmstrasse, Mental Theo en Paul Elstak. Gemeenschappelijke deler: ze brengen allemaal muziek ten gehore waarop je onmogelijk kunt blijven stilstaan.

Zie ook: Natuurstichting probeert op laatste moment Groove Garden weg te houden van de Schwienswei

Limburgse acts

Ook Limburgse acts maken hun opwachting, zoals rapper Kosso uit Geleen met zijn vrouw Dorentina, en Guz, het dj-duo waarvan Wouter Simons zelf deel uitmaakt. „Altijd leuk om een thuiswedstrijd te spelen. We hebben twee keer eerder opgetreden in Limburg, in de Music Dome in Kerkrade en tijdens Code Nassau. Maar dit wordt ons debuut op Groove Garden”, vertelt de Sittardenaar.

De carrière van Guz, een samenwerkingsverband van Simons en zijn Zeeuwse kameraad Freek Geuze, gaat crescendo sinds de opname van de track I’ve been missing you met Jack Back alias David Guetta. En het nummer Set You Free van Guz behoorde tot de meest gedraaide danceplaten van het afgelopen jaar.

Ondanks de coronabeperkingen gaven Simons en Geuze vorig jaar shows in Zwitserland, Groot-Brittannië, Italië, Duitsland, Spanje en de Verenigde Staten. Komende zomer is Guz onder meer te zien op het prestigieuze dancefestival Tomorrowland in het Belgische Boom.

Ambities

Terug naar Groove Garden. Wat zijn de ambities van de organisatoren? Ze willen doorgroeien, vertelt Simons. „Niet alleen qua programmering, maar ook wat betreft de decoratie van het festival. We willen in 2023 in ieder geval een grote stap vooruit gaan zetten.”

Groove Garden, zaterdag 14 en zondag 15 mei. Festivalterrein: de Nieuwe Hateboer aan de Sportlaan in Sittard.

Zie hier een video-impressie.

Meer info over het programma: www.groove.garden

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee