Vandaag Inside keert maandag terug met Gijp, Genee én Derksen

 © ANP / ANP

Het programma Vandaag Inside keert maandag terug op televisie.

Redactie

Dat bevestigt Johan Derksen aan het ANP. Niet alleen Wilfred Genee en René van der Gijp, maar ook Derksen zelf is weer in het programma te zien. Nadere toelichting geeft Derksen niet. Volgens hem komt Talpa in de loop van woensdag met een verklaring.

Lees ook: Van der Gijp klapt uit de school: ‘Johan nog nooit zó aangeslagen gezien na compleet verzonnen verhaal’

Talpa is niet bereikbaar voor een reactie. De drie presentatoren besloten bijna twee weken geleden te stoppen na een storm van commotie over een bekentenis van Derksen, dat hij een halve eeuw geleden een bewusteloze vrouw zou hebben gepenetreerd met een kaars. Later herriep hij zijn verhaal en zei dat er geen penetratie was geweest.

‘Geen rugdekking’

In het AD vertelt Derksen dat hij en zijn kompanen niet besloten op te stappen vanwege alle boze reacties, maar omdat ze geen „rugdekking” kregen van Talpa. Dat zou nu wel het geval zijn. Eerder zei Talpa-baas Paul Römer dat hij vooral de reacties op het kaarsenverhaal in het programma „verbijsterend” vond. De tafelgasten moesten hard lachen om de anekdote van Derksen.

Volgens Römer wilde Talpa de mannen van Vandaag Inside de kans te bieden om tekst en uitleg te geven, nadat er commotie was ontstaan om de uitspraken. „Maar dat heeft niet goed uitgepakt. Die uitzending liep niet zoals we hadden gehoopt”, bekent Römer nu. Derksen legde vooral uit dat hij verkeerd begrepen was en nuanceerde zijn eigen anekdote. „De kern van het verhaal kwam niet naar voren. Namelijk dat er geen enkel tegenwicht werd geboden aan het verhaal van Johan en dat daardoor grote groepen in de Nederlandse samenleving zich geschoffeerd voelen. Dat kán in deze tijd niet meer. Oók niet in dit programma.”

Akwasi

Talpa gaf sinds het besluit van de mannen om te stoppen bijna twee weken geleden geen enkele toelichting meer. Ook wilde Talpa niet bevestigen of het programma Vandaag Inside definitief stopt. De socialmediakanalen van Vandaag Inside zijn nog steeds in de lucht. Volgens Talpa deed het bedrijf dit „voor de fans”.

De rel vertoonde gelijkenissen met een soortgelijk incident in juni 2020. Toen vielen veel mensen over een grappig bedoelde opmerking die Derksen maakte over Zwarte Piet en rapper Akwasi. Derksen riep toen ook geen zin meer te hebben in het programma. Hij liet in zijn biografie echter weten dat John de Mol, de baas van Talpa, hem toen aan zijn contract hield.