Mondkapjes op luchthaven en vliegtuigen geschrapt

 © De Telegraaf

Passagiers hoeven vanaf volgende week zaterdag geen mondkapjes meer te dragen op luchthavens en in vliegtuigen. Naar verwachting volgt het kabinet een Europees advies op om de mondkapjesplicht daar te schrappen.

Elif Isitman

Dat melden Haagse bronnen aan De Telegraaf. Het Europees luchtvaartagentschap EASA en de gezondheidsdienst ECDC adviseren om de mondkapjesplicht op Europese luchthavens vanaf aanstaande maandag te laten vallen, en naar verwachting neemt het kabinet dat over.

Het RIVM moet zich wel nog over het advies uitspreken, maar zal er naar verwachting ook groen licht voor geven. Het kabinet laat zich over de overgebleven coronamaatregelen inmiddels niet meer adviseren door het Outbreak Management Team (OMT), maar door het RIVM. Het RIVM stuurt waarschijnlijk woensdag tegen het einde van de dag een advies naar de Tweede Kamer.

Verplichting

Mocht het gezondheidsinstituut ook geen bezwaar hebben, dan wordt het loslaten van de mondkapjeslicht vrijdag ook behandeld door de ministerraad en kan het een week later officieel ingaan. Vanaf zaterdag kunnen passagiers dan zonder mondkapje rondlopen op Nederlandse luchthavens en in vliegtuigen.

Lees ook: GGD rekent op groeiende vraag naar coronaprikken voor zomervakantie nu coronareisbewijs komend jaar blijft

Het ECDC waarschuwt wel dat er nog steeds landen zijn waarbij er wel een mondkapjesverplichting geldt in het openbaar vervoer. Voor vliegtuigen van en naar die bestemmingen, zal waarschijnlijk nog wel een mondkapjesplicht of -advies gelden.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal