Pro-Russische separatisten: ‘Burgers weg uit Azovstal, onze handen niet langer gebonden’

Print
Pro-Russische separatisten: ‘Burgers weg uit Azovstal, onze handen niet langer gebonden’

Het zwaar belegerde Azovstal-complex bij Marioepol.  Afbeelding: AFP

Pro-Russische separatisten in Marioepol zeggen dat er geen burgers meer aanwezig zijn in het enorme Azovstal-complex in de stad. „Volgens onze informatie zijn er geen burgers meer, waardoor onze troepen niet meer met handen gebonden zijn”, aldus separatistenleider Denis Pushilin.

In de belegerde staalfabriek in de Oekraïense havenstad bevinden zich nog meer dan duizend strijders, zei vicepremier Irina Veresjtsjoek dinsdag. Honderden van hen zijn gewond, aldus de politica. Sommigen zijn zwaargewond en moeten volgens haar met spoed worden geëvacueerd.

Het stadsbestuur liet dinsdag weten dat er nog minstens honderd burgers in het gangenstelsel onder het uitgestrekte terrein waren.

Lees ook: Hoekstra: ’Nederland wil Oekraïense stad adopteren voor wederopbouw’

Het Russische leger zou het complex nog altijd aanvallen met zwaar materieel. Een dag eerder maakte het ministerie van Defensie in Kiev melding van beschietingen door tanks, raketten en artillerie. Het Azov-regiment dat de fabriek verdedigt zegt dat er het afgelopen etmaal ook veel Russische vliegtuigen zijn waargenomen boven het terrein.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee