Elektrische auto kopen of niet?

Print
Elektrische auto kopen of niet?

Afbeelding: Geld.nl.

Wanneer is een elektrische auto kopen voordelig en wanneer niet? Hier vind je handige tips voor jouw keuze tussen wel of geen elektrische auto kopen.

Elektrische auto kopen of niet?

Het aantal elektrische auto’s in Nederland neemt de laatste jaren snel toe. En met de hoge benzineprijzen van dit moment overweeg jij misschien ook wel om over te stappen op een elektrische auto. Maar is dat een verstandige keuze? In dit artikel zetten we alle voordelen en nadelen van een elektrische auto voor je op een rij, zodat je een goede keuze kunt maken.

Elektrische auto kopen en actieradius

Eén van de dingen waar je bij het kopen van een elektrische auto goed op moet letten, is de actieradius. Dat wil zeggen hoeveel kilometer je ermee kunt rijden op een volle accu. Dit verschilt per auto en loopt uiteen van honderd tot ongeveer vierhonderd kilometer. Gebruik je de auto alleen voor wat korte ritjes, dan is de actieradius voor jou geen probleem. Maar wil je ook met de elektrische auto op vakantie of zit je gedurende de dag veel op de weg met de auto, dan is het wel belangrijk om goed op te letten of je met een elektrische auto de kilometers kunt rijden die je nodig hebt.

Houd er ook rekening mee dat de actieradius die de fabrikant opgeeft in de praktijk vaak niet gehaald wordt. Bij koud weer, harder rijden, optrekken en remmen etc. zal de actieradius lager uitpakken, omdat je meer stroom verbruikt.

Wanneer elektrische auto kopen - Tanken

De accu van je elektrische auto opladen duurt langer dan even je benzine- of dieseltank volgooien bij de pomp. Dit lijkt een obstakel, maar valt in de praktijk best mee. Als je thuis, op kantoor of langs de straat je auto oplaadt, duurt het volledig laden van je accu al snel zes tot tien uur. In de praktijk zul je vaak tijdens je werk of ’s nachts thuis laden. Je hebt dan geen last van deze tijdsduur.

Maak je een lange rit en moet je onderweg laden bij een snellader. Het ‘tanken’ duurt dan 20 tot 40 minuten. Na een paar uur rijden kan dat juist een mooi moment zijn of wat rust te nemen en kopje koffie te drinken.

Wel of geen elektrische auto kopen - Aanschafkosten

Een nieuwe elektrische auto kopen is meestal duurder dan een vergelijkbare benzineauto kopen. Dit komt vooral door het dure accupakket in de auto. Je kunt wel in aanmerking komen voor een aanschafsubsidie van de overheid. Zo kun je de kosten van de elektrische auto een beetje compenseren.

Tip! Heb je ondanks de subsidie niet genoeg spaargeld om de elektrische auto te betalen? Dan is geld lenen voor je elektrische auto een goed alternatief.
H2>Is een elektrische auto goedkoper om te rijden?

Net als bij een benzineauto, krijg je bij een elektrische auto te maken met de volgende kosten: brandstof, onderhoud, verzekering en wegenbelasting.

De brandstofkosten zijn bij elektrisch rijden lager. Opladen bij een laadpaal is per saldo goedkoper dan benzine tanken. En als je thuis bijvoorbeeld zonnepanelen hebt en alle stroom voor je auto zelf opwekt, kost het opladen je helemaal niets. Ook qua onderhoud is een elektrische auto vaak goedkoper.

De autoverzekering is een ander verhaal. Een elektrische auto is door het accupakket zwaarder dan een benzineauto. Dit, in combinatie met de hogere aanschafprijs, zorgt ervoor dat je meer premie voor je autoverzekering betaalt bij een elektrische auto. Om de kosten voor je autoverzekering zo laag mogelijk te houden, kun je via een vergelijkingssite op zoek gaan naar de goedkoopste autoverzekering voor jouw elektrische auto.

Tot 2025 betaal je geen wegenbelasting voor elektrische auto’s. Die kosten spaar je dus uit. Vanaf 2026 ga je dus waarschijnlijk wel wegenbelasting betalen. Daarnaast wil het huidige Kabinet een vorm van rekeningrijden invoeren waarbij ook elektrische rijders gaan betalen per kilometer die ze rijden. Houd er daarom rekening mee dat je in de toekomst nog extra kosten krijgt voor de elektrische auto.

H2>Dus elektrische wagen kopen of niet?

Wat voor jou de beste keuze is: een elektrische auto kopen of niet, hangt eigenlijk vooral af van je eigen wensen. Vind je het heel belangrijk om zo milieuvriendelijk mogelijk te rijden, dan is een elektrische auto sowieso een goede keuze. En voor gewoon dagelijks gebruik zal de actieradius en de tijd die het kost om de accu op te laden geen probleem zijn.

Wil je lange ritten maken of ben je veel onderweg, dan moet je wel even goed op die twee factoren letten.

Qua kosten is de afweging tussen wel of geen elektrische auto kopen een kwestie van een rekeningsommetje maken. Houd daarbij rekening met de aanschafprijs, subsidies, kosten voor het laden en de verzekering en onderhoudskosten. Zo kun je een goede afweging maken voor wanneer een elektrische auto kopen voor jou loont.