Sif ziet grotere vraag naar windenergie door oorlog Oekraïne

De fabriek van Sif op de Tweede Maasvlakte.  © Jean-Pierre Jans

Roermond
onze verslaggevers

De Roermondse bouwer van funderingspalen voor windmolens op zee Sif ziet een grotere vraag naar offshore windenergie door de oorlog in Oekraïne en de wens van landen om af te stappen van Russische fossiele brandstoffen.

Dat schrijft het beursgenoteerde bedrijf in een tussentijds handelsbericht over het eerste kwartaal.

Topman Fred van Beers van Sif stelt in een toelichting dat verschillende landen hun doelstellingen voor de productie van offshore windenergie op de langere termijn hebben vergroot, ook landen buiten Europa. Het aantal windmolenprojecten op zee neemt daardoor toe. Het bedrijf zegt ook dat er meer exploratie- en productiewerk wordt gedaan in de olie- en gassector om zo de afhankelijkheid van Rusland tegen te gaan. Dat biedt nieuwe mogelijkheden voor de producten die Sif levert aan olie- en gasbedrijven.

Lees ook: ‘Sif moet mee in de strijd’

De onderneming merkt dat door de oorlog in Oekraïne de prijzen voor energie en staal zijn gestegen. Het bedrijf zegt voldoende staal te hebben om de productie door te zetten. Sif heeft de hogere prijzen weten te compenseren door efficiënter te werken.

Sif meldt dat er in juli een definitief besluit wordt genomen over de bouw van nieuwe productiefaciliteiten voor nog grotere monopiles, enorme stalen palen die in de zeebodem verankerd staan en waarop de volledige windmolen wordt geplaatst. Voor die nieuwe generatie windmolens moet de productiefaciliteit in Rotterdam flink worden uitgebreid en die in Roermond worden aangepast.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal