Na twee jaar overleven besloot Ger zijn eetcafé te verkopen: ‘Ik ga niet tot ver na mijn zeventigste doorwerken om verliezen terug te verdienen’

 © Roger Dohmen

Margraten -

Hij heeft gerekend, gerekend en nog eens gerekend. Corona heeft er bij duizenden ondernemers financieel behoorlijk ingehakt. Ger Quaden besloot zijn eetcafé Chriske in Margraten te verkopen. „Ik ga niet tot ver na mijn zeventigste doorwerken om de verliezen terug te verdienen.”

Monique Evers

Het personeel heeft deze woensdag een extra vrije dag. Tijdens de meivakantie hebben ze keihard gewerkt. Terwijl zijn medewerkers bijkomen, kan Ger Quaden (65) van eetcafé Chriske in Margraten de boekhouding bijwerken. „Morgen gaan we weer met z’n allen vlammen.”

Twee jaar lang was hij aan het overleven. De eetcafébaas wilde in coronatijd zijn personeel zo veel mogelijk in dienst houden en dus doorbetalen. Een deel kreeg hij via de coronaregelingen, de rest betaalde hij zelf. Maar tijdens de lockdowns kwam er geen cent binnen. Gelukkig had hij voldoende reserves. En een plan.

Reserves

In de derde lockdown, afgelopen december en januari, hakte hij de knoop door. „Zo kon het niet langer, ik heb de leeftijd, ik wilde stoppen maar hoe?”, vertelt Quaden. „Ik heb ingeteerd op mijn reserves, de fiscus moet ik nog behoorlijk wat terugbetalen en overnamekandidaten stonden niet, zoals voor corona, in de rij.” Toch besloot hij het verlies te nemen.

„Ik heb gerekend, gerekend en gerekend en heel rationeel een besluit genomen. Met emotionele buien zou ik niets bereiken. Ik wilde niet tot na mijn zeventigste doorwerken om de verliezen terug te verdienen. Er was een situatie ontstaan waar niemand iets aan kon doen. Als er sprake was van mismanagement of fraude ja dan moet je je hand in eigen boezem steken. Maar dat was hier niet aan de hand.”

 © Roger Dohmen

Schulden

Nederlandse ondernemers staan alleen al bij de Belastingdienst voor twintig miljard euro in het krijt. Deze week maakten de vertegenwoordigers van de winkeliers en de horeca, voorafgaand aan het Tweede Kamerdebat, duidelijk dat het terugbetalen van coronasteun en die belastinggelden veel ondernemers in de problemen zal brengen. Vanaf oktober moeten ondernemers in vijf jaar tijd die schulden afbetalen. De belangenbehartigers willen dat de overheid deze mensen tegemoet komt door ze bijvoorbeeld meer tijd te geven om te herstellen. Ook compensatie voor de hoge energierekening kan daar bij helpen.

Pascale Petiet uit Maastricht is de initiatiefneemster van de Stichting Coronaclaim MKB. Deze stichting is opgericht om voor MKB-ondernemers de schade te claimen die zij hebben geleden door de coronamaatregelen. Ze herkent de zorgen van de vertegenwoordigers van winkeliers en horeca helemaal. „Veel ondernemers zitten echt op de bodem. Ze melden zich bij ons met schrijnende verhalen, ze schamen zich en sommige hebben zelfs zelfmoordplannen. Een deel van de ondernemers is al gestopt.”

Concurrentie

Ze wijst erop dat het niet eerlijk is om deze ondernemers niet te helpen. „Wie nu een nieuw bedrijf begint, kan fris en fruitig aan de slag, terwijl z’n buurman nog met allerlei schulden uit de coronatijd zit.” Oneerlijke concurrentie noemt Petiet dat. Wie besluit dan maar zelf de stekker uit de onderneming te trekken, zal toch alle schulden aan de overheid moeten terugbetalen.

 © Roger Dohmen

„Daarnaast is de gezondheidszorg, de reden waarom de coronamaatregelen genomen zijn, een zaak van ons allemaal. Waarom moeten de ondernemers dan voor de kosten opdraaien?’’, aldus Petiet, in het dagelijks leven CEO van financieel dienstverlener Oamkb.

Lees ook: Noodkreet om terugbetaling coronasteun: winkeliers kampen met geldproblemen, helft horecabedrijven dreigt om te vallen

Ook Quaden kent veel ondernemers die behoorlijke schulden hebben. Hij hoopt dat ze het gaan redden. Dankzij zijn netwerk, „anders was het nooit gelukt”, vond de eetcafébaas een enthousiaste, positieve ondernemer die Chriske, dat al sinds 1890 bestaat, graag wil overnemen. Over een paar weken verwacht hij de overdracht rond te hebben. Zijn opvolger heeft mooie plannen, weet Quaden. Zo wil hij bijvoorbeeld weer meer dan vijf dagen open. „Een hele uitdaging in een tijd van hoge energierekeningen, stijgende voedselprijzen en personeelsschaarste. Je moet je mensen daarom waarderen en goed belonen. Ik bestrijd dat er in de horeca slecht wordt betaald. Wel zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden belangrijker dan ooit.”

Tent

„Probeer je als zaak te onderscheiden. Je wilt toch geen eenheidsworst zijn?”, zegt Quaden. „En vergeet de gast niet. Die wil persoonlijke aandacht. De ondernemer, die ook allerlei andere zaken moet regelen, moet dus veel op de werkvloer aanwezig zijn. De gast wil immers weten: wie is die vent acht deze tent?”

Zelf wil hij, na tientallen jaren horeca, straks graag andere ondernemers adviseren. „Wat is er mooier dan je ervaring en kennis te kunnen delen.”

 © Roger Dohmen

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal