Duitse politie voorkomt bloedbad op twee scholen in Essen

Print
Duitse politie voorkomt bloedbad op twee scholen in Essen

Don-Bosco-Gymnasium Essen.  Afbeelding: Google Streetview

Met de aanhouding van een 16-jarige jongen heeft de politie in de Duitse stad Essen naar eigen zeggen aanslagen op twee scholen voorkomen.

De jongen werd donderdagochtend vroeg van zijn bed gelicht door een zwaarbewapend arrestatieteam. Hij zou van plan zijn geweest om aanslagen te plegen op zijn huidige school, het Don-Bosco-Gymnasium, en een school waar hij eerder leerling was. Beide scholen zijn de hele donderdag dicht. De politie doet er nog onderzoek.

Wapentuig

In het huis van de jongen vond de politie allerlei wapentuig en ook veel „xenofoob en rechts-extremistisch materiaal”, zei Herbert Reul, de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, op een persconferentie. Er lagen onder meer een kruisboog met pijlen, een zelfgebouwd vuurwapen en allerlei spullen om bommen mee te maken, zoals explosieve stoffen en buizen, waarvan sommige waren gevuld met spijkers. Maar ontstekers waren er niet, zei Reul. Ook bezat de jongen „SS-runen en extreemrechtse, antisemitische en anti-islamitische geschriften”.

De politie werd getipt door een medescholier, aan wie de 16-jarige had verteld dat hij bommen wilde plaatsen op zijn school. Waarom is niet bekend, maar Reul denkt dat dit kan worden uitgelegd als een schreeuw om aandacht. „Er zijn aanwijzingen dat de jongen grote psychische problemen en zelfmoordgedachten had.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee