Video: Gedupeerde ouders lopen weg bij debat over uithuisplaatsingen

Boze toeslagenouders verlaten Kamer tijdens speech VVD’er. © Tweede Kamer

Gedupeerde ouders van de affaire met de kinderopvangtoeslag zijn donderdag weggelopen bij een debat over kinderen die uit huis zijn geplaatst bij gedupeerde ouders.

RedactieBron: ANP

Kort daarvoor was een nieuw VVD-Kamerlid namens zijn partij begonnen met spreken. Maar omdat het het eerste optreden in de plenaire zaal is van Kamerlid Ruud Verkuijlen is er geen gelegenheid voor andere Kamerleden hem vragen te stellen.

De ouders gaven aan dat ze het „respectloos” vinden dat er geen vragen aan de VVD kunnen worden gesteld in het debat. Nadat Verkuijlen was uitgesproken, keerden ze terug naar de tribune.

Omtzigt

Kamerleden die hun zogenoemde ‘maiden speech’ houden, worden daarbij niet onderbroken, zo is de ongeschreven regel. SP-leider Lilian Marijnissen zei voordat Verkuijlen sprak het „ongepast” te vinden dat de VVD in een debat over dit onderwerp iemand het woord laat voeren aan wie geen vragen kunnen worden gesteld.

Lees ook: Tientallen Limburgse kinderen van toeslagenouders uit huis geplaatst

Marijnissen stelde voor dat VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans het debat zou voeren. Kamerlid Pieter Omtzigt vroeg Verkuijlen of die toch vragen wilde beantwoorden na zijn inbreng. Maar de VVD’er gaf aan dat hij „graag aan de traditie wil vasthouden”.

Lege tribune

Marijnissen wees nadat Verkuijlen had gesproken op de lege tribune. „Heeft Verkuijlen bijdragen aan het herstel van vertrouwen?”, vroeg ze. „Ik schaam me hartstikke dood”, zei Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging.

„Hallo @VVD. Doen jullie dit expres?”, vroeg een van de ouders op Twitter. „Schamen jullie je niet? Dit is echt een middelvinger opsteken naar ons.”

Kamer wil snel herbeoordeling uit huis geplaatste kinderen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil dat de 555 uit huis geplaatste kinderen van door de toeslagenaffaire gedupeerde ouders zo snel mogelijk worden herbeoordeeld, om zo te bekijken of zij terug kunnen naar hun ouders. Dat kwam donderdag naar voren in een debat over de kwestie. De PVV dient later donderdag een motie in om dit voor 1 juli afgerond te hebben. Veel partijen zijn voorstander van een deadline aan het kabinet.

Doel van de herbeoordeling is kinderen en ouders zo snel als mogelijk te herenigen. Als het nog te vroeg is om de kinderen weer thuis te laten wonen, moet op zijn minst het contact tussen ouders en kinderen worden hersteld. Dat vinden onder meer oppositiepartijen PVV, SP, PvdA, Groep Omtzigt, Denk en GroenLinks, maar ook coalitiepartijen CDA en ChristenUnie. Nog niet alle fracties zijn aan het woord geweest.

Van de 1675 kinderen die sinds 2015 uit huis zijn geplaatst, woonden er 555 eind 2021 nog steeds niet bij hun ouders of verzorgers. De Kamer vindt dat die 555 kinderen zo snel mogelijk moeten worden geholpen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal