Gennep kampioen woningtransformatie in Limburg: ‘Verrassend, maar zeker niet toevallig’

Print
Gennep kampioen woningtransformatie in Limburg: ‘Verrassend, maar zeker niet toevallig’

Illustratie van de metamorfose van de leegstaande kantoren van DSM in Sittard. Er komen onder meer 220 appartementen in.   Afbeelding: Ed Bos

Gennep -

Nergens in Limburg werden in de eerste helft van 2021 relatief meer panden in woningen getransformeerd dan in Gennep. Wethouder Rob Peperzak noemt de cijfers verrassend, maar „zeker niet toevallig”.

Als het gaat om absolute aantallen spanden grote steden als Amsterdam (780 woningen), Arnhem (295) en Rotterdam (280) de kroon. Verhoudingsgewijs leverde Texel (55) de grootste prestatie. Gennep staat landelijk op de tweede plek. Het vestingstadje (17.000 inwoners) voegde afgerond veertig woningen toe aan de voorraad, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Gennep is daarmee goed voor bijna de helft van de woningen die in de eerste helft van 2021 in heel Noord-Limburg aan de woningvoorraad werden toegevoegd door transformatie: 85. Wethouder Peperzak van Gennep wijst erop dat alles volgens plan verloopt. In de centrumvisie 2019-2023 werd transformatie als belangrijk instrument genoemd om vooral de winkelleegstand te beperken.

Winkelleegstand

In 2018 stond één op de vijf winkels leeg. Eigenaren van winkels buiten het centrum werden gestimuleerd naar lege panden in het centrum te verhuizen of hun winkels te verbouwen tot woningen of kantoren. De gemeente hielp mee waar ze kon, bijvoorbeeld met snelle procedures. Dat heeft effect gehad, zegt wethouder Peperzak, zonder dat hij de exacte cijfers kent.

Gennep kampioen woningtransformatie in Limburg: ‘Verrassend, maar zeker niet toevallig’

Binnenkort kunnen weer dertig transformatiewoningen worden toegevoegd, meent hij, als winkelcentrum Clarenshof grotendeels wordt gesloopt om plaats te maken voor appartementen. Peperzak: „Gennep blijft ook de komende tijd goed scoren.”

Woningtekort

Het Rijk propageert transformatie al jaren, niet zozeer om de winkelleegstand te bestrijden als wel om het woningtekort te verminderen. Limburg scoorde vooral in 2020 goed met 1055 woningen uit transformatie. Het resultaat kwam vooral op het conto van Maastricht, dat 685 woningen realiseerde door transformatie. In de eerste helft van het vorig jaar bleef de teller in de hoofdstad steken op 75.

Landelijk daalde het aantal woningen uit transformatie van ruim 12.000 in 2018 en 2019 naar iets meer dan 10.000 in 2020. Als verklaring wordt gegeven dat na afloop van de kredietcrisis veel kantoren leeg stonden. Geschikte locaties in binnensteden zijn inmiddels al verbouwd tot woningen. Bovendien is de vraag naar kantoren weer aangetrokken. Daar komt bij dat het makkelijker is om kantoren te verbouwen tot woningen dan bijvoorbeeld winkels. Van de 31 gemeenten in Limburg waren er 19 waar in de eerste helft van 2021 geen enkele woning uit transformatie is toegevoegd aan de woningvoorraad.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee