VVD’er Verkuijlen: ‘Afwijzen vragen in debat uithuisplaatsingen toeslagenschandaal inschattingsfout’

Print
VVD’er Verkuijlen: ‘Afwijzen vragen in debat uithuisplaatsingen toeslagenschandaal inschattingsfout’

Afbeelding: ANP / ANP

Het was een „inschattingsfout” om geen onderbrekingen en vragen toe te staan tijdens zijn inbreng in het debat over de uithuisplaatsingen in het toeslagenschandaal, zegt VVD-Kamerlid Ruud Verkuijlen.

Hij hield zijn maidenspeech tijdens het gevoelige debat, en volgens de ongeschreven regels krijgen Kamerleden daar meer tijd voor, en mogen Kamerleden van andere partijen de spreker niet onderbreken. „Ik had dat beter anders kunnen doen”, zegt Verkuijlen in de lunchpauze.

Politici van de oppositie waren niet te spreken over Verkuijlens besluit, ook omdat de VVD de grootste partij is die al vele jaren meebestuurt. Het zorgde er ook voor dat de aanwezige getroffen ouders tijdens zijn bijdrage wegliepen. Dat moment was „doorslaggevend”, zegt de liberaal nu. Na de schorsing van het debat tijdens de lunch bood hij alsnog aan om opmerkingen en vragen van andere Kamerleden te beantwoorden. Hij richtte zich ook tot de ouders op de tribune. „Mijn betrokkenheid bij u en dat moet u van mij aannemen, is echt groot”, zei hij tegen de gedupeerden.

Lees ook: Gedupeerde ouders lopen weg bij debat over uithuisplaatsingen

Hij benadrukt dat hij een „beginnend politicus” is die de situatie verkeerd heeft ingeschat. Ook binnen zijn partij is de aanpak van zijn eerste speech in de grote, plenaire zaal van de Tweede Kamer besproken, maar de VVD heeft toen besloten het bij een maidenspeech te houden.

Boze toeslagenouders verlaten Kamer tijdens speech VVD’er. Video: Tweede Kamer

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee