Lachgasverbod opnieuw vertraagd, artsen luiden noodklok

 © archief ANP

Het door het vorige kabinet aangekondigde verbod op lachgas is opnieuw vertraagd en kan nu op zijn vroegst 1 januari 2023 ingaan. Artsen en verslavingsexperts manen het kabinet en Tweede Kamer om haast te maken, schrijft het AD.

RedactieBron: ANP

Om met name jongeren beter te beschermen, kondigde het vorige kabinet eind 2019 aan lachgas als drug onder de Opiumwet te willen scharen. Het recreatief gebruik wordt daarmee verboden. Drie jaar later is er echter nog steeds geen landelijk verbod, tot ergernis van gemeenten, medici en verslavingsexperts. De beoogde ingangsdatum van januari dit jaar werd eerder verschoven naar juli. Inmiddels blijkt ook dat moment onhaalbaar.

Lees ook: Buurt in Lindenheuvel is overlast lachgasgebruikers zat, raadsfractie eist maatregelen

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) en minister Dilan Yesilgöz (Justitie & Veiligheid) laten weten het verbod nu op 1 januari 2023 te willen laten ingaan. Als de Tweede Kamer volgende week groen licht geeft, kan het wetsvoorstel naar de Raad van State. Als alles dan meezit, zijn vervolgens nog acht maanden nodig.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal