Hypotheekketen failliet na politie-inval

De politie arresteerde afgelopen maart de bestuurder van Meesters in Hypotheken tijdens de inval in Houten. © De Telegraaf

Sittard -

Adviesketen Meesters in Hypotheken uit Houten is deze week failliet verklaard. Het faillissement was aangevraagd door het eigen management, nadat de politie daar afgelopen maart een inval deed waarbij de bestuurder werd aangehouden.

Bart Mos

Enkele medewerkers van het Houtense bedrijf zijn volgens de politie in Limburg verdachte in een grootschalig fraudeonderzoek. De politie deed afgelopen maart samen met de fiscale opsporingsdienst (FIOD) in het kader van dat onderzoek ruim twintig invallen in Nederland en Luxemburg en spreekt van een ‘internationaal fraudenetwerk’.

Behalve de bestuurder Wilco A. van Meesters in Hypotheken (MiH) werd enkele weken later ook een 33-jarige hypotheekadviseur uit Brunssum aangehouden.

Het bewuste fraudenetwerk zou een handeltje in valse werkgeversverklaringen en loonstroken hebben, waarmee voor miljoenen euro’s hypotheken werden aangevraagd. In reactie op de invallen, bevroren meerdere geldverstrekkers de banden met MiH en trok toezichthouder AFM de vergunning in.

De rechtbank Gelderland heeft Corinda Strijkert van OMVR Advocaten uit Harderwijk benoemd tot curator in het faillissement. Zij wil voorlopig geen commentaar geven, omdat ze nog onderzoek doet bij het bedrijf. Medewerkers krijgen al maanden geen salaris meer uitgekeerd. Volgende week moet het UWV daarvoor een oplossing bieden.