Elon Musk zet overname Twitter op pauze om nepaccounts

Print
Elon Musk zet overname Twitter op pauze om nepaccounts

Elon Musk.  Afbeelding: ANP/HH

Beleggers in Twitter kregen vrijdag even een schrik te verwerken na het opvallende Twitter-bericht van Tesla-baas Elon Musk om de overnamedeal met de onlineberichtendienst tijdelijk stop te zetten.

Aanleiding voor Musk om deze boodschap naar buiten te brengen, is dat hij de uitkomst van het onderzoek af wil wachten dat moet aantonen dat minder dan 5 procent van de gebruikers een fake-account heeft. Hij verwijst daarbij ook naar een bericht van begin deze maand over een officieel document waarin Twitter aangeeft dat minder dan 5 procent van de dagelijkse gebruikers uit spamaccounts bestaat. Musk wil nu weten hoe Twitter tot dat oordeel is gekomen. Het aantal actieve gebruikers is belangrijk voor de potentiële winstgevendheid, omdat spamaccounts niet reageren op advertenties.

De melding van Musk om even te wachten met de overnamedeal deed het aandeel Twitter bepaald geen goed. De koers van de onlineberichtendienst dook in de zogeheten voorbeurshandel meer dan 17 procent omlaag.

Musk, de rijkste man ter wereld, heeft 44 miljard dollar over voor Twitter en wil het bedrijf dan van de beurs halen. Het bestuur van Twitter ging daarmee eerder al akkoord, maar de aandeelhouders moeten nog instemmen.

De hele overname verloopt vrij moeizaam. Musk nam in eerste instantie een belang van ruim 9 procent en zei toen een passieve rol aan te willen nemen, maar accepteerde kort daarna een rol in het bestuur. Daar kwam hij een dag later weer op terug en toen lanceerde hij zijn overnamebod. Twitter leek daar eerst op tegen te zijn, maar accepteerde dat bod vervolgens alsnog.

Desondanks is er nog altijd weerstand. De Amerikaanse beurswaakhond SEC vindt dat Musk het verwerven van zijn eerste belang te laat meldde, waardoor hij mogelijk geprofiteerd heeft van lagere beurskoersen. Een pensioenfonds uit Florida vindt dat Musk door eerst een belang te nemen pas in 2025 een overnamebod kan doen en stapte naar de rechter.

Bij de lancering van zijn overnamebod liet Musk weten dat hij alle geautomatiseerde spamaccounts weg wil hebben van de berichtendienst. Momenteel mogen geautomatiseerde accounts, of bots, op Twitter, maar dan moeten ze wel aangeven dat ze geautomatiseerd zijn. Spambots zijn evenwel nu ook al verboden en Twitter probeert die accounts ook aan te pakken.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee