Opgeslagen kunst wordt stiekem verkocht in kringloopwinkel, zonder dat Venlose eigenaar dat weet

 © ANP

Venlo -

Een Venlose eigenaar liet kunst en boeken ter waarde van tonnen bewaren door een zakenpartner. Jaren later kwam hij erachter dat zijn spullen in een kringloopwinkel verkocht werden. Via de rechter eist hij schadevergoeding.

Peter Heesen

De man had in 2007 een verzameling moderne kunst (grafieken) en ruim 40.000 kunst-, cultuur- en historische boeken. Toen hij op zoek was naar opslagruimte werd hij geholpen door zijn accountant. De Roermondenaar was directeur van het bedrijf Jema, dat enkele panden bezat. Hij bood aan de spullen te bewaren.

Dat deed hij niet zomaar, aldus de Venlonaar. De twee zakenpartners waren van plan samen een bedrijf op te zetten om de litho’s, etsen en boeken te verkopen. Van het plan kwam niets terecht. Eerst werd de Venlonaar ernstig ziek en toen hij begin 2013 genezen was, overleed de Roermondse accountant.

Terugkopen

In de tijd dat de Venlonaar ziek was, had de accountant de verkoop gedaan. Nu hij hersteld was, wilde hij dat zelf weer gaan doen. Jema weigerde toestemming te geven. Het bedrijf beweerde dat het eigenaar was van de kunst en de boeken. Dat zou de nieuwe directeur vernomen hebben van de weduwe van zijn voorganger uit Roermond.

Volgens haar waren de schulden die de Venlonaar had, verrekend met waarde van de opgeslagen goederen. De Venlonaar, die de kunst en de boeken eerder had verzekerd voor ruim drie ton, zou de spullen terug kunnen kopen voor 77.000 euro. Hij vertikte dat. Moest hij als eigenaar zijn eigen spullen terugkopen?

Hij sleepte Jema voor de rechter en werd in het gelijk gesteld door het gerechtshof in Den Bosch. Jema kon niet aantonen dat het eigenaar van de goederen spullen is. Er was evenmin een afspraak gemaakt over de opslagkosten, die door Jema in totaal op dik een ton waren becijferd.

Verdwenen

Het gerechtshof stelt dat een onderbouwing van dat bedrag ontbreekt en dat de opbrengst uit de verkoop niet in mindering is gebracht. De Venlonaar eist dat Jema of zijn directeur een schadevergoeding van 300.000 euro betaalt. Een groot deel van de kunst en boeken zou verkocht zijn, onder meer via een kringloopwinkel in Roermond, zonder dat de eigenaar had geprofiteerd van de opbrengst. De rest zou beschadigd zijn door een ondeskundige opslag of verdwenen.

Voordat de rechter uitspraak doet, geeft hij beide partijen huiswerk. De Venlonaar moet bewijzen welke schade hij heeft geleden en Jema moet inzichtelijk maken welke kosten het heeft gemaakt voor de jarenlange opslag, omdat het redelijk is daar wel een vergoeding voor te krijgen.