Steekpartij in trein net over grens bij Kerkrade: nog geen aanwijzing voor islamitische terreurdaad

 © Track ‘88

Kerkrade -

De man die in een trein in Herzogenrath vijf mensen neerstak is mogelijk geradicaliseerd. Minister van Binnenlandse zaken Herbert Reul (Noordrijn-Westfalen) heeft dat vrijdag gezegd. Het gaat om een 31-jarige Irakees.

Stefan Gillissen

De man zou sinds 2017 bij de autoriteiten in beeld zijn. Dat gebeurde omdat de Irakees steeds meer geïsoleerd raakte en onder meer een baard liet staan. „Voor een islamistisch motief hebben we tot dusver geen aanwijzing", aldus een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Aken.

Vijf gewonden

Vrijdagochtend viel de verdachte plots passagiers aan in de met 270 passagiers gevulde trein. Dat gebeurde rond 7.40 uur, vlak na vertrek van station Herzogenrath. Bij de aanval raakten vijf mensen gewond. Een persoon werd gestoken, vier anderen liepen snijwonden op. Die werden ter plekke behandeld, vier slachtoffers zijn naar een ziekenhuis gebracht maar er was geen sprake van levensgevaar.

Lees ook: Man steekt reizigers neer in trein in Herzogenrath bij Kerkrade, politieagent overmeestert verdachte

De politie maakte in de ochtend bekend dat een 60-jarige agent ingreep. Die was op weg naar zijn werk en zou met hulp van inzittenden de Irakees hebben overmeesterd. Daarbij raakte de verdachte gewond. Bekeken wordt of de man wordt aangehouden of dat hij wordt opgenomen in een psychiatrische kliniek.”Minister Reul spreekt van een gruweldaad waarbij willekeurig mensen zijn aangevallen. „Dit werd gestopt door een moedige daad.”

Man steekt reizigers neer in trein in Herzogenrath bij Kerkrade. © Track’88

De machinist stopte de trein op een brug in het centrum van Herzogenrath. De verdachte werd in bedwang gehouden tot de politie arriveerde. Zo’n 200 mensen van hulpdiensten kwamen ter plekke om eerste hulp te verlenen, te evacueren en het terrein af te zetten.

Schoolkinderen

Onder meer een groep schoolkinderen werd ontzet. Volgens Duitse media werd aan de inzittenden slachtofferhulp verleend. Een fors aantal mensen kwam kijken en werd door de politie op afstand gehouden.

Het verhoor van de getuigen duurde tot het middaguur. Het spoor richting Aken bleef tot ongeveer 14.15 uur dicht, maar sindsdien is het treinverkeer weer op gang gekomen. Er is sprake van forse vertragingen en treinuitval.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal