Sporten en bewegen als medicijn tegen financiële stress

Print
Sporten en bewegen als medicijn tegen financiële stress

Afbeelding: Getty Images

Sittard-Geleen -

Mensen met een lagere sociaal-economische status sporten en bewegen significant minder dan mensen met een hogere sociaal-economische positie, zo laat Jamilla Vervoort weten. Zij is specialist sport en bewegen voor kinderen, jongeren en (jong)volwassenen in armoede bij Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Dit verschil is volgens haar zelfs bij kinderen en jongeren al goed zichtbaar. Nu de groep met een modaal inkomen ook vaker met geldzorgen kampt, is het risico aanwezig dat de kansenongelijkheid in sport- en beweegdeelname nog verder gaat toenemen.

Stress

Steeds meer mensen doen een aanvraag bij de Voedselbank. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) ziet een toename van financiële problemen bij mensen met een modaal inkomen. Als geldzorgen groeien, levert dit veel stress op, aldus Vervoort. De extra stress die er ontstaat, zorgt ook voor minder denkruimte en het eerder maken van makkelijke, vaker ‘ongezondere’ keuzes. Denk aan het opzeggen van sportlidmaatschappen om geld te besparen en geen tijd meer vrijmaken voor een wandeling buitenshuis.

Sport en bewegen hebben juist een positief effect op de gemoedstoestand en emoties, zo laat Vervoort weten. „Onder gemoedstoestand of stemming verstaan we hoe iemand zich voelt op dagelijkse basis; dit gevoel kan uren, dagen of weken duren. Daarnaast dragen sport en bewegen bij aan een betere stressregulatie.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee