Compositie Da Parte brengt depressie onder de aandacht

 © Verklanking

Sittard
Silke van Deelen

Vocaal Ensemble Quint en het slagwerkensemble en blazers van de Philharmonie Sittard voeren op 22 mei in de St. Petruskerk in Sittard de compositie Da parte uit.

Bijna 1 op de 5 volwassen Nederlanders krijgt ooit in het leven te maken met depressie. Hoewel er meer en meer wordt gesproken over depressie en er regelmatig aandacht aan wordt gegeven, rust er toch nog altijd een taboe op het hebben van een depressie.

Met Da parte, een compositie van Vincent Cox naar een idee van Tim Leufkens, draagt Verklanking een steentje bij aan het onder de aandacht brengen van deze mentale ziekte. In de compositie worden verschillende symptomen van depressie verklankt. Uiteraard komen de neerslachtige gevoelens en het verlies in interesse in de dagelijkse bezigheden aan bod, maar ook wat minder bekende symptomen als verstoorde concentratie, slaapproblemen en gewichtsschommelingen.

De teksten die gebruikt zijn in ‘Da parte’ zijn een combinatie van citaten van mensen met een depressie en een beschrijving van het taboe rond de ziekte. De kritische vraag ‘waarom is iemand met een gebroken been anders dan iemand met een gebroken psyche?’ wordt enkele keren gesteld.

Uitvoerenden zijn Vocaal Ensemble Quint onder leiding van Esther Zaad en Slagwerkensemble en blazers van de Philharmonie Sittard onder leiding van Frank Marx.

De uitvoering begint om 15.00 uur, tickets kosten 12,50 euro en zijn hier te bestellen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal