De Limburgse waterramp heeft momenteel een negatieve invloed op het broedseizoen van torenvalk

Print
De Limburgse waterramp heeft momenteel een negatieve invloed op het broedseizoen van torenvalk

De torenvalken in hun ‘nest’ in Stein.  Afbeelding: Piet Schuttelaar

Stein -

Om de week tekent columnist en natuurliefhebber Piet Schuttelaar uit Stein een verhaal op vanuit zijn natuurhuisje. Deze week vertelt hij over het wel en wee rond zijn torenvalkenkast.

In februari heb ik mijn torenvalkkast schoon en gereedgemaakt voor het nieuwe broedseizoen. Ik heb er een handvol stro in gedaan, opdat de eieren niet gaan rollen. Torenvalken zijn namelijk geen nestbouwers. Ze hebben inmiddels de kast weer uitgezocht als onderkomen voor hun kroost dit jaar. Maar nu begint me steeds meer duidelijk te worden dat de hoge waterstand, rond 16 juli vorig jaar, een negatieve invloed heeft dit jaar op het broedseizoen van de twee torenvalken.

Lees ook: Piet Schuttelaar weet alles van de wijngaardslak: ‘nog geen vijf procent van de jonge slakken bereikt de volwassen leeftijd

Er zijn wel paringen geweest. Het vrouwtje zit regelmatig in en op de kast en maakt uitgebreid toilet. Maar tot op heden is van serieus broeden geen sprake. Als zij haar man in de verte ziet aankomen, raakt ze opgewonden en duikt in elkaar. Als hij bij de kast arriveert met een muis, neemt ze, met enig heen en weer getrek, opgewonden de muis over, verlaat de kast om hem vervolgens ergens alleen op te peuzelen. En hij blijft ietwat verbouwereerd achter.

Verdronken

De tijdsspanne, gelegen tussen de vangst van een muis en het aanbrengen van deze bruidsschat aan zijn vrouw, varieert van 1,5 tot 2 uur. En dat is erg lang, zeker als er eventueel jongen worden geboren. Door de hoge waterstand zijn er zeker veel muizen (en andere knaagdieren) in het gebied verdronken. De torenvalken van wie het voedsel voor 95 procent uit muizen bestaat, moeten hun eten steeds verder weg zoeken, terwijl hun kastkeuze al definitief is. Torenvalken hebben een specifieke jachtvlucht. Ze hangen stil te ‘bidden’ in de lucht, met gespreide staart en snel bewegende vleugels. Tijdens dit ‘bidden’ beweegt alles aan de vogel, behalve de kop: die staat doodstil.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee