Wat is linkbuilding en hoe werkt het?

Print
Wat is linkbuilding en hoe werkt het?

Afbeelding: Unsplash

Linkbuilding, zoals de naam aangeeft, is het proces van het verkrijgen van links naar je website. Een van de aspecten van SEO. Het houdt in dat je probeert backlinks van hoge kwaliteit te krijgen. Een backlink is een link op een andere website die naar de jouwe terugverwijst. Google beschouwt zo‘n backlink als een aanbeveling.

Als gevolg daarvan geven backlinks autoriteit aan je website. Zijn de websites van jou en die van je rivalen goed geoptimaliseerd volgens de SEO factoren? Dan zoekt Google, om te bepalen wie hoger scoort in de zoekmachine, naar een doorslaggevend element. Dit zijn over het algemeen de backlinks naar de webpagina.

Het verkrijgen van backlinks van hoge kwaliteit is een uitdaging

Om door Google opgemerkt te worden, moet je in vrijwel elke bedrijfstak links verkrijgen. Je zult achterop raken bij je concurrenten als je geen backlinks hebt.

Omdat links werken als referenties van derden, geven ze je site geloofwaardigheid. Google streeft ernaar de meest relevante resultaten aan zijn consumenten te geven. Het doet dat door het begrip ‘autoriteit’ op te nemen. Hoe groter het aantal hoogwaardige links dat naar je site wijst, hoe geloofwaardiger de site is.

Google rangschikt je website op basis van het aantal links dat de site heeft

Overigens is dat niet alles, maar let op: je houdt geen rekening met bijna de helft van Google‘s ranking factoren als je geen backlinks vergaart. Google hecht zoveel waarde aan links dat het moeilijk is om je site te rangschikken als je géén backlinks hebt, hoe goed de content op je pagina’s ook is. Je hebt meer backlinks nodig dan je concurrentie om hoger te ranken dan zij. En dat kan aan de hand van de volgende manier: creëer en verspreid uniek en origineel materiaal, zoals blogartikelen. Om betere resultaten te krijgen, maak je content dat betrouwbaar, gediversifieerd en relevant is.

Backlinks stimuleren het verkeer van je website.

Een van de meest effectieve strategieën om relevante bezoekers te krijgen is via backlinks. Je kunt het verkeer uit externe bronnen vergroten door je te richten op geschikte doelgroepen en niches. Webverkeer is een goed teken van de gezondheid van je website.

Het gaat om meer dan strooien met links die naar je site terugleiden. Deze aanpak zal je niet helpen je rankings te verbeteren. In plaats daarvan moet je je aanpak in evenwicht brengen en links met anderen stimuleren, waarbij je alleen links plaatst als ze nuttig en relevant zijn voor bezoekers.

Het gaat hierbij om kwaliteit, niet alleen om kwantiteit.

Meer verkeer en hogere statistieken impliceren meer inkomsten genererend potentieel

Je website komt hoger in de rankings van zoekmachines, waardoor je meer potentiële consumenten krijgt. Daardoor zul je meer artikelen en diensten kunnen aanbieden, terwijl je ook extra inkomstenstromen genereert. Met de toevoeging van links met landingspagina‘s binnen de website, krijgt de site een natuurlijk linkprofiel. Een natuurlijk linkprofiel bestaat uit links die zonder het gebruik van linkbuilding op geplaatst zijn. Linkbuilding kan gebruikt worden om het aantal links te vergroten.

Let wel op voordat je aan de slag gaat met linkbuilding

Google zal een website een lagere rang geven of zelfs uit de zoekresultaten verwijderen als deze een groot aantal links naar andere pagina‘s van de website heeft. Het is van kritiek belang dat er geen overlapping in relevantie is tussen het materiaal dat van pagina A gelinkt is naar pagina B.

Linkbuilding verbetert de site metriek en de SEO rangschikking.

Als je bekend bent met SEO, zullen termen en afkortingen als Domain Authority (DA), Domain Rating (DR) je bekend voorkomen. Je kunt deze indicatoren verbeteren en de gezondheid van je website verbeteren door het verkrijgen van backlinks. Dit zal ook de zichtbaarheid en exposure verbeteren.

Als je een website hebt en verkeer van zoekmachines wilt krijgen, moet je regelmatig sterke links krijgen van relevante websites. Je zult aan je linkbuilding strategie moeten werken. Linkbuilding vereist uitstekende sociale vaardigheden, communicatie, doorzettingsvermogen, en originaliteit. Het is een mengeling van marketing, verkoop, en psychologie.

Het is niet eenvoudig om een relevante link van een gerespecteerde website te krijgen

Het oorspronkelijke Google algoritme was succesvol omdat het links inzette als primaire rangschikking indicatie, iets wat geen enkele andere zoekmachine in die tijd deed.

Veel mensen beginnen te denken aan ingewikkelde strategieën als ze nadenken over hoe ze backlinks kunnen verwerven. Om met deze strategie effectief te zijn, moet je eerst bepalen hoe je bedrijf je doelpubliek ten goede kan komen. Op basis daarvan creëer je interessante content om hoogwaardige backlinks van gezaghebbende sites te krijgen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een gespecialiseerd SEO bureau in te schakelen om de linkbuilding van je website op te pakken. De specialisten van Ranking Masters hebben jarenlange ervaring op het gebied van SEO, waaronder uiteraard linkbuilding. Ranking Masters voert een 3 delige SEO strategie uit, gebaseerd op content, techniek en linkbuilding.

Techniek en content

Zoals net benoemd implementeren en hanteren de specialisten van Ranking Masters een 3 delige SEO strategie wat bestaat uit content, techniek en linkbuilding. Hoewel je met linkbuilding erg ver komt, is dit zeker niet het enige waar Google naar kijkt. De techniek van je website (denk aan URL-structuur, paginasnelheid, interne linkstructuur etc.) en de content op je website zijn onwijs belangrijke factoren. De paginasnelheid is overigens een officiële ranking factor van Google. De content op je website moet aan bepaalde eisen voldoen, evenals de URL-structuur en interne linkstructuur, om je website onder andere zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Het is ook belangrijk dat je website makkelijk te navigeren is. Als je website er als een zooitje uitziet en gebruikers na 2 seconden je website verlaten, is dit nadelig voor je SEO. Uiteindelijk is het een samenhangend geheel, en een vrij ingewikkelde taak om alle aspecten omtrent SEO goed uit te voeren. Daarom adviseren wij je om toch contact op te nemen met een partij dat gespecialiseerd is in SEO, zoals de experts van Ranking Masters.