Techniekbranche: ‘Doelstellingen Klimaatakkoord onhaalbaar door personeelstekort’

Print
Techniekbranche: ‘Doelstellingen Klimaatakkoord onhaalbaar door personeelstekort’

Afbeelding: ANP / ANP

Sittard -

Als het tekort aan technici niet opgelost wordt, is het volgens de meeste technici (56 procent) en HR-beslissers (52 procent) onmogelijk om de energietransitie van het Klimaatakkoord te verwezenlijken. Toch zijn er ook kansen. Dit blijkt uit de TechBarometer 2022 van technisch opleider ROVC.

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 70 procent van de elektriciteitsproductie hernieuwbaar is en dat minimaal 32 procent van de opgewekte energie (elektriciteit, gas en warmte) duurzaam moet zijn opgewekt. De energievoorziening in 2050 moet nagenoeg volledig duurzaam zijn. De stroom is dan vooral afkomstig van windmolens en zonnepanelen. Die moeten worden gebouwd, geïnstalleerd en onderhouden. Ook is een aanpassing en verzwaring van het elektriciteitsnet nodig en moeten acht miljoen woningen van het aardgas af. Om dat allemaal voor elkaar te krijgen, zijn veel, heel veel extra technici nodig. 23.000 tot 28.000, zo berekende Ecorys in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie.

Economische gevolgen

De meeste deelnemers aan het ROVC-onderzoek denken dat Nederland de doelstellingen niet haalt vanwege het tekort aan technici. Ook vrezen ze andere economische gevolgen. Zo zegt driekwart van de HR-beslissers dat het tekort de concurrentiepositie van Nederland negatief beïnvloedt. Daarnaast remt het technici-tekort innovatie (45 procent) en maakt het Nederland minder aantrekkelijk als vestigingsplaats voor productiebedrijven (38 procent).

Kansen

Toch biedt de energietransitie ook mogelijkheden. Zes op de tien HR-beslissers zien kansen voor omscholing naar de techniek van personeel dat beschikbaar komt door te stoppen met fossiele projecten. Ook heeft de energietransitie een positief effect op potentiële zij-instromers. De helft van de respondenten vindt dat de energietransitie de techniek aantrekkelijker maakt. Volgens de onderzoekers moeten technische organisaties hierop inspelen. „Alleen met voldoende én gekwalificeerd personeel kan de energietransitie plaatsvinden. Dat vraagt niet alleen om ontwikkeling van huidige technici, maar ook om het zo snel mogelijk functioneel inzetbaar maken van zij-instromers.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee