Zweedse regering vraagt om NAVO-lidmaatschap

Print
Zweedse regering vraagt om NAVO-lidmaatschap

De NAVO vlag, ter illustratie.   Afbeelding: ANP / ANP

De Zweedse regering heeft „formeel besloten” om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen, meldt premier Magdalena Andersson. De aanvraag zal zo spoedig mogelijk worden verstuurd, naar verwachting al in de loop van deze week.

Evenals Finland, dat ook toetreding tot de NAVO overweegt, is Zweden al lange tijd neutraal. Sinds de Russische aanval op Oekraïne is onder politici en inwoners de steun voor aansluiting bij de NAVO echter pijlsnel gegroeid. In Zweden spraken de sociaaldemocraten van premier Andersson zich eerder al positief uit over de lidmaatschapsaanvraag. De Finse regering besloot zondag al officieel lid te willen worden, in het vertrouwen dat het parlement daarmee instemt. Dat laatste gebeurt waarschijnlijk deze week al.

Lees ook: ‘Poetin is terminaal ziek’: wat zeggen experts over hardnekkige geruchten over zijn gezondheid?

Ondanks bezwaren van NAVO-lid Turkije verwacht topman Jens Stoltenberg van het bondgenootschap dat zowel Zweden als Finland snel en soepel kan toetreden. Daar gaan nog wel enkele maanden overheen. Voor de tussenliggende periode bieden NAVO-landen veiligheidsgaranties aan Zweden en Finland, voor het geval Rusland zich agressief opstelt.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee