Hongaarse premier Orbán officieel herkozen door het parlement

Print
Hongaarse premier Orbán officieel herkozen door het parlement

De Hongaarse premier Viktor Orbán spreekt zijn aanhangers toe tijdens een verkiezingsbijeenkomst in 2018.  Afbeelding: EPA

De Hongaarse premier Viktor Orbán is maandag door het parlement opnieuw gekozen als premier van het land.

Een formaliteit na de verkiezingen van april die hij ruim won. 133 parlementariërs stemden voor zijn benoeming, 27 mensen waren tegen. Orbán legde de eed af en werd voor de vijfde keer tot premier benoemd.

Daarna hield de herkozen premier een toespraak voor het parlement waarin hij een sneer uitdeelde aan de Europese Unie. Orbán heeft een conflict met de EU over de status van de rechtsstaat in zijn land. Volgens de premier „maakt Brussel elke dag misbruik van zijn macht”. Desalniettemin ziet hij een toekomst binnen de EU, waarbij Hongarije opkomt voor zijn rechten.

Europese sanctiepakket

De premier zei ook dat hij het nieuwe Europese sanctiepakket niet zal blokkeren, op voorwaarde dat het geen risico vormt voor de Hongaarse energieveiligheid. Hongarije haalt een groot deel van zijn gas en olie uit Rusland en zou daarom tegen een totale boycot zijn.

Lees ook: Brussel wil Poetin snoeihard in de beurs treffen

Orbán benadrukte daarnaast het belang van het NAVO-lidmaatschap. Hij denkt dat de oorlog in Oekraïne nog lang zal aanhouden en een bedreiging vormt voor de Hongaarse veiligheid. Daarom roept hij op tot een staakt-het-vuren en het beginnen van vredesonderhandelingen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee