Hoekstra blij met NAVO-plannen Zweden: maakt NAVO sterker

Print
Hoekstra blij met NAVO-plannen Zweden: maakt NAVO sterker

Afbeelding: ANP

Nederland is ingenomen met de wens van Zweden om NAVO-lid te worden. „Deze toetreding zal het bondgenootschap sterker maken”, zegt minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken. Bovendien worden volgens Hoekstra de banden tussen de Europese Unie, waartoe Zweden al behoort, en de NAVO erdoor verdiept.

Zweden besloot, ingegeven door de Russische oorlog tegen Oekraïne, maandag na twee eeuwen zijn uitdrukkelijke neutraliteit op te geven. Dat is tegen het zere been van Rusland, maar „ieder land heeft het soevereine recht om een keuze te maken over de eigen verdediging”, twitterde Hoekstra maandag.

Lees ook: Zweedse regering vraagt om NAVO-lidmaatschap

De minister herhaalde dat hij zelf zijn best zal doen om ervoor te zorgen dat Nederland snel met de toetreding van Zweden en Finland zal instemmen. Hij schat in dat de Kamer ook akkoord zal gaan. De twee Noord-Europese landen hebben de goedkeuring van alle dertig huidige NAVO-lidstaten nodig.

Als Stockholm en Helsinki veiligheidsgaranties willen zolang ze nog in de wachtkamer zitten voor NAVO-lidmaatschap en dus niet kunnen rekenen op de automatische bescherming door het bondgenootschap, kunnen ze volgens Hoekstra ook bij Nederland terecht. Ons land zal, „zoals andere landen ook hebben gedaan” welwillend naar zo’n „terecht” verzoek kijken. Eerder beloofden onder andere de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk een aantal Noord-Europese landen om de aspirant-leden in afwachting van hun officiële toetreding te zullen beschermen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee