Premier Bulgarije wil twee jaar respijt inzake olieboycot Rusland

Minister-president Mark Rutte samen met de Bulgaarse minister-president Kiril Petkov tijdens een wandeling naar een restaurant.  © ANP / ANP

De Bulgaarse premier Kiril Petkov wil twee jaar uitstel voor zijn land van een mogelijke boycot door de EU van Russische olie. Dat zei hij tijdens een persconferentie met premier Mark Rutte.

Redactie

De Europese Commissie wil een boycot van olie uit Rusland. Daar overleggen de EU-lidstaten al een paar weken over. Een aantal landen dat erg afhankelijk is van Russische olie wil echter respijt. Tot dusver was onduidelijk hoe lang Bulgarije uitstel wilde. De grootste dwarsligger, Hongarije, is volgens bronnen bij de EU al twee jaar uitstel aangeboden.

Volgens Petkov heeft Bulgarije de extra tijd nodig om nieuwe infrastructuur aan te leggen. Er moet onder meer een belangrijke olieraffinaderij worden omgebouwd. Die kan op dit moment alleen Russische olie verwerken.

Lees ook: Video: Rutte spreekt Oekraïens parlement toe: ‘Oorlog is als David tegen Goliath’

Bulgarije is het armste land van de Europese Unie en werd vorige maand al afgesloten van Russisch aardgas. Rutte prees de Bulgaarse houding richting Rusland. „Dit was een belangrijk moment om Moskou te laten zien dat we één front vormen.”

Rutte zei dat beide landen onder meer willen samenwerken op het gebied van landbouw en IT. Het is de bedoeling dat in oktober een handelsmissie naar Bulgarije gaat die zich richt op kunstmatige intelligentie, landbouw en vergroening van de economie.

Nauwe banden

De Bulgaren onderhouden van oudsher nauwe historische, culturele en religieuze banden met Rusland. Volgens een peiling is de waardering voor de Russische president Vladimir Poetin de afgelopen tijd wel gehalveerd.

Het land geeft geen wapensteun aan Oekraïne. De socialisten in de vierpartijencoalitie zijn daar op tegen. Wel konden ze het eens worden over technische assistentie. Oekraïense tanks kunnen dan gerepareerd worden in Bulgarije.

Petkov heeft de bestrijding van corruptie tot speerpunt van zijn regering gemaakt. Bulgarije komt uit onderzoek naar voren als een van de corruptste landen van de EU.