Demonstranten verzamelen zich bij studio Vandaag Inside: ‘Stop die kaars in je eigen aars’

V.l.n.r. René van der Gijp, Wilfred Genee en Johan Derksen maken ‘VI Vandaag’.  © William Rutten

Een groep demonstranten heeft zich maandagavond verzameld voor de studio waar Vandaag Inside wordt opgenomen op het mediapark in Hilversum. De betogers protesteren tegen de terugkeer van het programma op televisie.

Redactie

Het gaat om een groep van tien tot vijftien personen, die joelend voor het gebouw staat. Mensen dragen borden en spandoeken bij zich met teksten als ‘Rape culture inside’, ‘Geen platform voor rape culture’, ‘Stop die kaars in je eigen aars’ en ‘Geen buhne voor racisme seksisme’.

Johan Derksen, Wilfred Genee en René van der Gijp lieten in april weten te stoppen nadat commotie was ontstaan doordat Derksen had gezegd dat hij een halve eeuw geleden een bewusteloze vrouw had gepenetreerd met een kaars. Later herriep hij zijn verhaal en zei dat er geen penetratie was geweest. Voor Derksen was de kritiek echter de druppel: hij wilde stoppen met het programma. Daarop liet Genee weten dat het dan voor hem en Van der Gijp ook klaar zou zijn.

Lees ook: Wat gebeurde er achter de schermen rond Vandaag Inside? ‘Johan is allergisch voor excuses’

Niet veel later kwamen de geruchten over een terugkeer van de mannen alweer op gang, maar volgens Derksen was daar geen sprake van. „Ik ben ermee gestopt en daar laat ik het bij”, zei de televisiemaker. Afgelopen woensdag vertelde Derksen echter dat het programma de komende maandag zou terugkeren op televisie, wat Talpa afgelopen donderdag bevestigde.