Lindeboom gebruikt innovatief brouwproces alcoholvrij bier: ‘0.0 smaakverschil’

 

 © Lindeboom Bierbrouwerij

Neer -

Lindeboom Bierbrouwerij in Neer is de eerste brouwerij in Nederland die met behulp van membraanfiltratie bieren alcoholvrij maakt. „Met dit proces blijven alle geur- en smaakstoffen behouden.”

WijLimburg, Marc van de Ven

Ooit werd er lacherig gedaan over alcoholvrij bier, maar nu is dat anders. In het Nationaal Bieronderzoek 2021 gaf 75 procent van de respondenten aan vaker alcoholvrij of alcoholarm bier te drinken dan twee jaar eerder. Alcoholvrij bier maakt op dit moment bijna 10 procent uit van het totale biervolume. Grote brouwerijen als AB InBev (onder meer Hertog Jan), Heineken en Royal Swinkels Family Brewers (Bavaria) stimuleren de consumptie met grote campagnes.

Zoetige smaak

Lindeboom was al langer op zoek naar een manier om ook alcoholvrij bier te produceren. „Wij maakten tot nu toe alleen alcoholarm bier, met 0,5 procent alcohol”, aldus brouwmeester Marko Versteeg. „Maar de markt wil 0,0 procent. Er zijn verschillende technieken om alcoholvrij bier te maken. Je kunt bijvoorbeeld speciale gist gebruiken of de alcohol aan het bier onttrekken via destillatie. Maar daarmee haal je ook aroma’s uit het brouwsel. Die kun je achteraf weer toevoegen. Het bier krijgt dan een ietwat zoetige smaak. Dat wilden we niet.”

Nauwelijks verschil

Na een uitgebreide zoektocht en veel tests kwam Lindeboom uit bij AromaPlus membraanfiltratie. „De bieren worden op de normale manier gebrouwen, dus met alcohol”, legt Versteeg uit. „Daarna filteren we de alcohol eruit. Dit gebeurt op een lage temperatuur. Geur- en smaakstoffen blijven daardoor behouden.” De brouwerij brouwt op deze manier Lindeboom Pilsener 0.0 en Venloosch Wit 0.0. Volgens de brouwmeester smaken de alcoholvrije versies nagenoeg hetzelfde als de alcoholische broertjes. „We horen het zelfs van ervaren bierdrinkers.”

0.0-haters

De innovatie betekent het einde van de productie van alcoholarm bier bij Lindeboom. „Voor alle 0.0-haters hebben we nu ook een variant die pils mag heten”, zegt Versteeg. „Daarmee kunnen we deze markt nu ook goed bedienen.” Het bier is al verkrijgbaar in horeca en supermarkt. Versteeg verwacht in de toekomst ook andere bieren alcoholvrij te gaan brouwen. „Het proces is ook goed toe te passen bij speciaalbieren. Daarmee gaan we zeker experimenteren.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee