De Jonge wil in 2023 afspraken per provincie over indeling ruimte

Print
De Jonge wil in 2023 afspraken per provincie over indeling ruimte

Afbeelding: ANP

De twaalf provincies moeten aan de bak om nationale ruimtelijke beleidsplannen en doelen die het kabinet voorbereidt, in te passen. Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) meldt in een brief aan de Tweede Kamer dat hij wil dat in oktober 2023 de afspraken per provincie vastliggen.

Het kabinet kondigde eerder al aan dat het de regie weer naar zich toe trekt om sneller, eerlijker en samenhangender besluiten te kunnen nemen over de schaarse ruimte in Nederland. Volgens De Jonge komen er grote uitdagingen op Nederland af, onder meer op het gebied van natuur, infrastructuur, water, economie, woningbouw, landbouw en de energievoorziening.

Regie hernemen

De Jonge: „We staan aan de vooravond van een grote verbouwing. Om die in goede banen te leiden, moeten we de regie op de ruimtelijke ordening hernemen. Het is een kwestie van rentmeesterschap, we zijn het aan onze kinderen en kleinkinderen verplicht om meerdere generaties vooruit te denken en de goede keuzes te maken.”

Vanaf oktober kunnen de provincies de nieuwe nationale beleidsplannen van verschillende ministeries tegemoetzien en beginnen met „de ruimtelijke puzzel”, aldus de minister. Volgend jaar juli zal blijken of de uitvoering van de plannen mogelijk is in de betreffende provincie of dat ze gewijzigd of aangevuld moeten worden.

Omdat het vaak lang duurt voordat plannen uiteindelijk worden gerealiseerd, wil de minister een zogeheten Planmonitor invoeren. Daarmee kan het kabinet vooruitkijken en kunnen mogelijke ongewenste ontwikkelingen nog worden bijgestuurd.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee