Premier Rutte wiste jarenlang iedere dag berichten op telefoon

Print
Premier Rutte wiste jarenlang iedere dag berichten op telefoon

Mark Rutte.   Afbeelding: ANP

Premier Mark Rutte heeft jarenlang iedere dag sms’jes van zijn telefoon gewist. De tekstberichten die de premier zelf relevant achtte voor archivering stuurde hij door naar ambtenaren, de rest verwijderde hij op eigen houtje, meldt de Volkskrant.

Dat zou Rutte hebben gedaan omdat zijn telefoon te weinig opslagruimte had.

Pas sinds afgelopen donderdag heeft de premier een toestel met meer opslag, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Doordat sms-berichten consequent zijn gewist, valt moeilijk te achterhalen of dat in overeenstemming met de Archiefwet gebeurde. Functiegerelateerde correspondentie mag niet zomaar worden vernietigd.

Lees ook: Video: Rutte spreekt Oekraïens parlement toe: ‘Oorlog is als David tegen Goliath’

De werkwijze van de premier werd dinsdag uit de doeken gedaan door de landsadvocaat in een rechtszaak die is aangespannen door de Volkskrant. Volgens de landsadvocaat deed Rutte tijdens de coronacrisis en de jaren daarvoor aan ‘realtime-archivering’ door onmiddellijk zelf te bepalen of een sms-bericht moest worden bewaard dan wel vernietigd. Volgens de landsadvocaat is er geen reden om te veronderstellen dat Ruttes ‘realtime archivering’ ondeugdelijk is verlopen.

Een woordvoerder van de premier bevestigt de berichtgeving van De Volkskrant. Hij noemt de werkwijze van de premier „volledig in lijn met de geldende richtlijn” van het ministerie van Binnenlandse Zaken over het bewaren van chatberichten. Sinds kort beschikt Rutte overigens over een smartphone met veel meer opslagruimte. De woordvoerder wil niet verder op de zaak ingaan omdat die nog „onder de rechter” is.

Het berichtenverkeer van bewindspersonen moet in de regel worden bewaard, zodat het kan worden ingezien met een beroep op de Wet openbaarheid bestuur (Wob).

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee